Rijk gevulde patisson uit de oven

 
Niveau: Gevorderd • Bereidingstijd: 40 minuten • Categorie: Rijst

De patisson is een kleine pompoensoort en doet qua vorm denken aan een vliegende schotel met een gelobde rand. De vrucht wordt in een vroeg stadium geoogst en heeft een doorsnede van ca. 20 cm. De kleur is meestal wit, maar er bestaan ook gele en lichtgroene rassen. Het vruchtvlees is licht van kleur. Patisson is een ideale groente om te vullen, bijvoorbeeld met gehakt. En dat gaan we dus ook doen!

 

De groenten komen van boer Matthias en boerin Eline van De Horsterhof uit Duiven. Pepijn Putman zorgt als slager voor het gehakt. En Dinanda zorgt dat de verse kruiden voor dit gerecht worden geplukt op Kweekland. Zij zorgt er ook voor dat alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden klaar staan en helpt bij het inpakken van de tassen. Zo zorgen Matthias, Eline, Pepijn, Yvon en Dinanda samen met mij (stadsboer Steven) voor de korste weg van boer naar bord!

Ingredienten
  2 st Rode ui
  300 st Rijst
  4 st Patisson
  4 takjes Basilicum
  4 st Takje(s) Tijm
  400 g Rundergehakt
  2 st Knoflookteen
  2 st Paprika groen
  2 st Paprika rood
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de over voor op 200 graden. 
  • Snijd van de patisson het dakje af en leg dit apart, hol de pattison met een lepel goed uit.
  • Snipper de ui en snij de paprika in stukjes, snijd de basilicum fijn.
  • Strooi wat peper en zout aan de binnenkant van de patisson en breng het gehakt ook op smaak met peper en zout.
  • Doe olijfolie in de koekenpan en pers hierboven de knoflookteentjes uit, fruit die aan en voeg hierbij het gehakt. Bak met een vork rul. Haal het gehakt uit de pan en leg even apart in een schaal of pan.
  • Doe vervolgens de ui en de paprika in de koekenpan en bak dit met wat olijfolie licht aan. Roer het mengsel vervolgens door het gehakt en voeg hierbij het fijngesneden basilicum.
  • Vul de uitgeholde pattisons met het gehaktmengsel, doe de 'deksel' op de patissons en zet ze in een ovenschaal. Giet een klein laagje water in de ovenschaal (ongeveer 2 cm.)  en zet de schaal in de oven en laat het geheel in ongeveer 30 minuten goed doorwarmen. Heb je nog gehaktmengsel over warm dit dan aan het einde van de oeventijd nog even op in de pan en serveer naast de patisson.
  • Kook de rijst ondertussen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en serveer per persoon 1 patisson samen met de rijst.