Gratin van courgette, nieuwe aardappelen en zomerworteltjes

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Een makkelijke maar zeer smaakvolle combinatie van courgette met de nieuwe aardappelen en verse kruiden in deze ovenschotel. Makkelijk weer op te warmen, dus ideaal voor die avonden dat iedereen op eenandere tijd aanschuift.

 

De aardappelen, wortelen, courgettes, uien en tijm zijn van de Horsterhof. De slagroom is biologisch en ingekocht via Odin. De kaas laten we raspen door De Kaastobbe in Duiven.

Ingredienten
  1000 g Aardappelen
  2 st Courgette
  600 g Wortelen
  2 st Slagroom 125ml
  1 st Kaas, geraspt, 100g
  2 st Ui
  4 st Takje(s) Tijm
  2 st Knoflookteen
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 190 °C. 
  • Snijd de courgette in plakjes van 1/2 cm. Snijd de uien in ringen. Was de wortel en snijd in stukjes van ±2 cm. Rits de tijm van de takjes en snipper nog wat fijner.
  • Schrob de aardappelen goed schoon. Kook ze in ruim water met een beetje zout in ± 10 minuten halfgaar. Snijd ze vervolgens in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes courgette dakpansgewijs om en om met de aardappelschijfjes en de uiringen in de ovenschaal. 
  • Meng de slagroom in een kom met de tijm en geperste knoflook. Voeg peper en zout naar smaak toe en schenk over de groenten. 
  • Bestrooi met de kaas. Bak in ca. 40 min. in de oven goudbruin en gaar.
  • Doe de worteltjes in een pan met water en een beetje zout, kook tot ze de voor jou juiste consistentie hebben: op z'n Frans- lekker zacht, voor het behoud van zoveel mogelijk voedingsstoffen - al dente. Giet af en bestrooi eventueel met wat peterselie of dragon.
  • Serveer de courgetteschotel met de wortelen ernaast.

Eet smakelijk!