Gratin van aardappel en courgette met worteltjes

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Er zijn weer vollop courgettes te verkrijgen maar de ene is de andere niet. Op Kweekland hebben we een hele mooie, stevige en smaakvolle courgette staan die ik speciaal voor mijn klanten gereserverd heb. Een makkelijke maaltijd met mooie, verse producten.

 

De aardappelen, wortelen en uien zijn van de Horsterhof, de tijm & courgettes van Kweekland. De slagroom is biologisch en ingekocht via Natudis. De extra belegen kaas laten we raspen door Frank van 't Zuivelhoekje op de Steenstraat.

Ingredienten
  1000 g Aardappelen
  2 st Courgette
  800 g Wortelen
  200 ml Slagroom
  100 g Kaas, geraspt
  2 st Ui, in ringen
  4 st Takje(s) Tijm
  2 st Knoflookteen
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 190 °C. 
  • Snijd de courgette in plakjes van 1/2 cm. Snijd de uien in ringen. Was de wortel en snijd in stukjes van ±2 cm. Rits de tijm van de takjes en snipper nog wat fijner.
  • Schrob de aardappelen goed schoon. Kook ze in ruim water met een beetje zout in ± 10 minuten halfgaar. Snijd ze vervolgens in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes courgette dakpansgewijs om en om met de aardappelschijfjes en de uiringen in de ovenschaal. 
  • Meng de slagroom in een kom met de tijm en geperste knoflook. Voeg peper en zout naar smaak toe en schenk over de groenten. 
  • Bestrooi met de kaas. Bak in ca. 40 min. in de oven goudbruin en gaar.
  • Doe de worteltjes in een pan met water en een beetje zout, kook tot ze de voor jou juiste consistentie hebben: op z'n Frans- lekker zacht, voor het behoud van zoveel mogelijk voedingsstoffen - al dente. Giet af en bestrooi eventueel met wat peterselie of dragon.
  • Serveer de courgetteschotel met de wortelen ernaast.

Eet smakelijk!