Grove stamppot van bataat met reepjes kool, pastinaak en rookworst

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 40 minuten • Categorie: Aardappelen

De bataat of zoete aardappel wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. In deze aardappel zitten zoveel gunstige voedingsstoffen dat hij tegenwoordig als ‘superfood’ bestempeld wordt. De grote hoeveelheid vezels zorgen voor een langdurige verzadiging zonder dat je heel veel calorieën binnenkrijgt. Maar wat ik het belangrijkste vind, is dat hij door z’n zoete, iets kruidige smaak een heerlijke toevoeging aan je maaltijd is. 

 

Kool, pastinaak en knoflook ingekocht via de Horsterhof dus biologisch. De biologische bataat is regionaal ingekocht. De prijswinnende rookworst is gemaakt door Pepijn Putman uit Arnhem. De biologische tijm is gekweekt op Kweekland door Annemarie van TEBUITEN.

Ingredienten
  1200 g Zoete aardappelen
  1 st Spitskool
  2 st Pastinaak
  2 st Rookworst
  2 st Knoflookteen
  4 st Takje(s) Tijm
  Olijfolie
  g Boter
  ml Melk
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd een halve tot hele kool in reepjes en kook in een laagje water met zout gedurende 15 minuten tot ze gaar zijn.
  • Was de bataat (zoete aardappel) en kook in een andere pan met een beetje zout in ruim water gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Schil de pastinaken en snijd ze in lange gelijke stukken. Spreid ze uit op een bakplaat en overgiet ze met wat olijfolie, knoflook, pepter en zout.
  • Kook de worst gedurende 20 minuten in een steelpannetje of leg 'm bovenop de bataat in de pan.
  • Bak de pastinaak in de oven in 15 tot 20 mintuen gaar. Snijd ze daarna in kleinere stukken van ongeveer 3 cm. Giet intussen de zoete aardappels af. Stamp ze fijn, schep de boter en de melk erdoor tot een lekker smeuïge puree. Breng met de tijm, peper en zout op smaak.
  • Schep de koolreepjes en de geroosterde patinaak erdoor en klaar is je vegetarische stamppot!