Grove stamppot van bataat met reepjes kool, pastinaak en rookworst
De bataat of zoete aardappel wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. In deze aardappel zitten zoveel gunstige voedingsstoffen dat hij tegenwoordig als ‘superfood’ bestempeld wordt. De grote hoeveelheid vezels zorgen voor een langdurige verzadiging zonder dat je heel veel calorieën binnenkrijgt. Maar wat ik het belangrijkste vind, is dat hij door z’n zoete, iets kruidige smaak een heerlijke toevoeging aan je maaltijd is.
Kool, pastinaak, knoflook, bataat en tijm ingekocht via de Horsterhof dus biologisch. De prijswinnende rookworst is van Dykhoeve Herwen.
1200 g | Zoete aardappelen | |
1 st | Witte kool | |
2 st | Pastinaak | |
2 st | Rookworst | |
2 st | Knoflookteen | |
4 st | Takje(s) Tijm | |
Olijfolie | ||
g | Boter | |
ml | Melk |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd een halve tot hele kool in reepjes en kook in een laagje water met zout gedurende 15 minuten tot ze gaar zijn.
- Was de bataat (zoete aardappel) en kook in een andere pan met een beetje zout in ruim water gaar in ongeveer 20 minuten.
- Schil de pastinaken nu en snijd ze in lange gelijke stukken. Spreid ze uit op een bakplaat en overgiet ze met wat olijfolie, knoflook, pepter en zout.
- Verwarm en wel de worst gedurende 20-30 minuten in een steelpannetje met water dat. net tegen de kook aan is, plastic zakje eraf.
- Bak de pastinaak in de oven in 15 tot 20 mintuen gaar. Snijd ze daarna in kleinere stukken van ongeveer 3 cm. Giet intussen de zoete aardappels af. Stamp ze fijn, schep de boter en de melk erdoor tot een lekker smeuïge puree. Breng met de tijm, peper en zout op smaak.
- Schep de koolreepjes en de geroosterde patinaak erdoor en klaar is je stamppot!
Tip: Vervang de worst voor (geroosterde) walnoten voor de vegetarische variant met toch voldoende eiwitten en smaak.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vegetarisch
Pasta met zelfgemaakte pesto en Witte van Köning Met zelfgemaakte pesto en een bijzondere kaas Bekijk gerecht -
Vlees
Broodje hotdog met zuurkool en groentefrites Een klassieker, maar wel lokaal Bekijk gerecht -
Vis
Couscous met zalmforel en veldsla Lekker en snel voor doordeweeks Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Boekweit risotto met krokante aardpeer en hazelnoten Risotto van boekweit met heerlijke aardperen van het seizoen! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Rijst met paprika, bonen en feta Heerlijke rijst ovenschotel van Jamie Oliver! Bekijk gerecht -
Vlees
Broodje hamburger met tzatziki, feta en zoete aardappelfrites Broodje hamburger met een Griekse twist Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Quinoa salade met appel en knolselderij Pittige salade naar het recept van Ottolenghi Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Curry van aardappel, wortel en rode linzen Voedzaam en vega(n)! Bekijk gerecht -
Vis
Pompoen- palmkool soep met kikkererwten, forelfilet en pesto van palmkool Bijzondere en gezonde maaltijdsoep. Bekijk gerecht