Grove stamppot van bataat met reepjes kool, pastinaak en rookworst
De bataat of zoete aardappel wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. In deze aardappel zitten zoveel gunstige voedingsstoffen dat hij tegenwoordig als ‘superfood’ bestempeld wordt. De grote hoeveelheid vezels zorgen voor een langdurige verzadiging zonder dat je heel veel calorieën binnenkrijgt. Maar wat ik het belangrijkste vind, is dat hij door z’n zoete, iets kruidige smaak een heerlijke toevoeging aan je maaltijd is.
Kool, pastinaak en knoflook ingekocht via de Horsterhof dus biologisch. De biologische bataat is regionaal ingekocht. De prijswinnende rookworst is gemaakt door Pepijn Putman uit Arnhem. De tijm is gekweekt op Kweekland aan de Dalweg in Arnhem
1200 g | Zoete aardappelen | |
1 st | Spitskool | |
2 st | Pastinaak | |
2 st | Rookworst | |
2 st | Knoflookteen | |
4 st | Takje(s) Tijm | |
Olijfolie | ||
g | Boter | |
ml | Melk |
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd een halve tot hele kool in reepjes en kook in een laagje water met zout gedurende 15 minuten tot ze gaar zijn.
- Was de bataat (zoete aardappel) en kook in een andere pan met een beetje zout in ruim water gaar in ongeveer 20 minuten.
- Schil de pastinaken nu en snijd ze in lange gelijke stukken. Spreid ze uit op een bakplaat en overgiet ze met wat olijfolie, knoflook, pepter en zout.
- Verwarm en wel de worst gedurende 20-30 minuten in een steelpannetje met water dat. net tegen de kook aan is, plastic zakje eraf.
- Bak de pastinaak in de oven in 15 tot 20 mintuen gaar. Snijd ze daarna in kleinere stukken van ongeveer 3 cm. Giet intussen de zoete aardappels af. Stamp ze fijn, schep de boter en de melk erdoor tot een lekker smeuïge puree. Breng met de tijm, peper en zout op smaak.
- Schep de koolreepjes en de geroosterde patinaak erdoor en klaar is je stamppot!
Tip: Vervang de worst voor (geroosterde) walnoten voor de vegetarische variant met toch voldoende eiwitten en smaak.
Eet smakelijk!
-
Vis
Pasta met vers gerookte forel en romige prei-saus Lekker regionaal & lekker makkelijk Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gekleurde bietjes met rijst, feta en pecanoten Superfood Bekijk gerecht -
Vlees
Hollandse bietenstamp met heerlijke rookworst Nu het nog kan! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Quiche met pompoen en palmkool Zonder deegbodem! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Penne met romige paddestoelensaus Mega Vega! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Italiaanse maaltijdsoep - ribolitta Hartverwarmende wintersoep! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vega-curry met knapperige bloemkool Puurlandtopper: kids vega 'favo'! Bekijk gerecht -
Vlees
Grove stamppot van bataat met reepjes kool, pastinaak en rookworst Ook zo vegetarisch te maken Bekijk gerecht -
Vis
Conchiglie met ansjovis, broccoli en hazelnoten Schelpjespasta! Bekijk gerecht