Hele forel uit de oven met andijviestamp

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Het beste van het land en het lekkerste uit het water. De andijviestamppot met citroen is een verrassende combinatie die het heel goed doet bij de gronderige smaak van de forel.

 

Wortelen en andijvie van biodynamische boerderij De Horsterhof te Duiven. Aardappelen van 't Gelders Eiland in Lobith, forellen van familiekwekerij 't Smallert in Emst.

Ingredienten
  4 st Forel
  2 st Andijvie
  1000 g Aardappelen
  600 g Wortelen
  44 st Citroen
  4 st Knoflookteen
  4 Dragon / dille
  Olijfolie
  g Boter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de wortels met een dunschiller. Halveer eventueel de dikkere exemplaren in de lengte. Kneus de ongepelde tenen knoflook met de snijkant van een mes. 
  • Doe de wortels met de knoflook in de ovenschaal en besprenkel met 2 el olie. Bak in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar.
  • Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in water met zout in 20 min. gaar.
  • Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en snijd de vrucht in halve plakken (de kontjes worden niet gebruikt). 
  • Spoel de forellen schoon en dep droog met keukenpapier. Dep ook de buikholten droog. Verdeel de plakjes citroen en dragon over de holten. 
  • Neem na 10 min. de wortels uit de oven en schep om. Leg de forel erbij, besprenkel met de rest van de olie, breng op smaak met peper en zout en zet terug in de oven.
  • Voeg de laatste minuut de andijvie toe aan de kokende aardappelen. Giet af en laat goed uitlekken. Voeg de boter en het citroenrasp toe en stamp met de pureestamper tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout. 
  • Neem de forel en wortels uit de oven. Fileer de vis en verwijder het vel. Scheur de filet in stukjes en verdeel over de stamppot. Garneer met de plakjes citroen. Serveer met de wortels.

Eet smakelijk!