Andijviestamp met gerookte makreel

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Het beste van het land en het lekkerste uit het water. De andijviestamppot met citroen is een verrassende combinatie die het heel goed doet bij de gerookte smaak van de makreel.

 

Wortelen en andijvie van biodynamische boerderij De Horsterhof te Duiven. Aardappelen van 't Gelders Eiland in Lobith, forellen van familiekwekerij 't Smallert in Emst.

Ingredienten
  2 st Gerookte makreel
  2 st Andijvie
  1000 g Aardappelen
  600 g Wortelen
  1 st Citroen
  4 st Knoflookteen
  200 ml Slagroom
  Olijfolie
  g Boter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de wortels met een dunschiller. Halveer eventueel de dikkere exemplaren in de lengte. Kneus de ongepelde tenen knoflook met de snijkant van een mes. 
  • Doe de wortels met de knoflook in de ovenschaal en besprenkel met 2 el olie. Bak in het midden van de oven in ca. 30 min. gaar.
  • Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in water met zout in 20 min. gaar.
  • Rasp ondertussen de gele schil van de citroen.
  • Neem na 20 min. de wortels uit de oven en schep om. Leg de makreel (ontvelt)in  zijn geheel erbij en zet terug in de oven.
  • Voeg de laatste minuut de andijvie toe aan de kokende aardappelen. Giet af en laat goed uitlekken. Voeg de slagroom en het citroenrasp toe en stamp met de pureestamper tot puree. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog een beetje citroensap. 
  • Neem de makreel en wortels uit de oven. Scheur de filet in stukjes en verdeel over de stamppot. Serveer met de wortels.

Eet smakelijk!