Hete bliksem met rode kool en en gehaktbal
Oud-Hollandse kost met een regionale twist. Bij ons thuis was de hete bliksem al een tractatie op zich, wel met stroop want zo had mijn moeder het geleerd van haar Groningse oma. Nu dus gecombineerd met nog zo'n Hollandse klassieker; rode kool. Een goede gehaktbal maakt het feestje compleet.
De gehaktballen zijn van boerderij Dykhoeve uit Herwen: lekker-vet en al doorbakken en niet te versmaden! De rode kool en appels via de Horsterhof uit Duiven.
800 g | Aardappelen | |
1 st | Rode kool | |
4 st | Gehaktbal | |
1 st | Kaneelstokje | |
2 | Laurier | |
4 st | Appels | |
st | Peper en zout | |
g | Roomboter | |
Balsamico azijn | ||
ml | Stroop | |
ml | Melk |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Schil de aardappels en de appel en snij in stukken. Zet ze op in een pan met ruim water en zout. Kook gaar in circa 15 tot 20 minuten (ff prikken om te checken).
- Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool. Halveer de kool overlangs en dan nog een keer. Snijd de stronk uit de kwarten en snijd de kwarten dan in de breedte in dunne reepjes. (Een kwart kool p/p is meestal meer dan genoeg).
- Verwarm de rode kool gedurende 30 minuten in een pannetje met wat water, een blaadje laurier en en stokje kaneel. Voeg zodra het water kookt een scheutje azijn toe en laat rustig sudderen. Voeg eventueel nog een gesnipperd appeltje toe voor de smaak.
- Bak de gehaktballen rondom bruin op middelhoog vuur en laat ze dan op zacht vuur in circa 10 minuten met een deksel deels op de pan gaar worden. Haal de ballen uit de pan, zet de pan weer op halfhoog vuur en maak het aanbaksel daarna los met een scheut water en de achterkant van een vork zodat je een jus hebt.
- Giet de aardappels en appels af en stamp tot een mooie gladde puree met een beetje melk en een klontje boter. en evt. wat van de jus. Breng op smaak met peper en zout en als je het helemaal zo(e)t wil maken een flinke scheut stroop.
- Serveer de stamp met ballen en de rode kool.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
VegetarischBloemkool beignets Naar een recept van Ottolenghi Bekijk gerecht
-
VeganStamppot van zoete bataat met quinoa en broccoli Low carb! Bekijk gerecht
-
VegetarischSpaghetti met pesto tomatensaus en buffel feta Pasta met groente van het seizoen Bekijk gerecht
-
VegetarischRomige oesterzwam pasta Verse vegetarische pasta Bekijk gerecht
-
VleesHoisin noedels met kipgehakt Makkelijk en licht Bekijk gerecht
-
VegetarischGeroosterde rode koolsalade met geitenkaas en gekarameliseerde walnoten Lauwwarme salade Bekijk gerecht
-
VegetarischKnolselderij stamppot met gedroogde tomaten en appel Hartig en zoet comfort food! Bekijk gerecht
-
VegetarischSpaghetti met geroosterde koolraap en saliebotersaus Pasta met groente van het seizoen Bekijk gerecht
-
VeganVegetarische goulash met linzen Een heerlijke vege goulash Bekijk gerecht