Huisgemaakte zuurkool met kipfilet en puree

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 25 minuten • Categorie: Aardappelen

Elk jaar maken Matthias en Eline van De Horsterhof op authentieke wijze zuurkool. Kool snijden, in een ton stoppen met zout en jeneverbes en aanstampen tot het onder zijn eigen vocht staat. Een mooie manier om de kool te bewaren; dit jaar is er meer dan 500 kg kool verwerkt! Nu, een paar maanden later, is de kool onder invloed van de melkzuurbacterie zuurkool geworden. Een prachtige manier om te conserveren en het mooie is dat er in de zuurkool meer vitamine C zit dan in de oorspronkelijke kool. Precies wat je nodig hebt in deze tijd van het jaar!

Als je denkt dat je niet van zuurkool houdt moet je deze toch echte eens proberen: zo zacht! Ik heb er een mooi klassiek gerecht van gemaakt met puree en heerlijke scharrelkipfilet. 

 

! Alle recepten zijn gebaseerd op 4 personen. De hoeveelheden in je tas zijn aangepast aan het aantal personen waarvoor je besteld hebt. Houd hier bij het lezen van het recept en het koken rekening mee.

Eigengemaakte zuurkool (gemaakt van de filderkraut en jeneverbes), spekjes van Wehlse vakens via Putman, aardappelen van boerderij de stroom uit Hemmen. Tijm van Kweekland aan de Apeldoornseweg. 

Ingredienten
  500 g Zuurkool, huisgemaakt
  1000 g Aardappelen
  4 st Kipfilet
  100 g Spekjes, gerookt
  2 st Takje(s) Tijm
  200 ml Melk
  Zout, peper
  100 g Boter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Spoel de zuurkool met koud water af in een vergiet. Doe de zuurkool samen met de spekjes in een (steel)pannetje met een heel klein bodempje water, schep een keertje om en laat dan op het allerkleinste vlammetje sudderen tot het opdienen.
  • Schil de aardappelen en kook ze in ± 20 minuten gaar met en een beetje zout. Zodra je ze makkelijk met een vork in tweeën prikt haal je ze van het vuur en giet ze af. Doe er een flinke klont boter bij en een flinke scheut melk of room. Stamp tot je een mooie puree hebt, voeg eventueel nog wat melk toe als de puree te kruimig is; je wilt een lekker gladde puree hebben. Warm eventueel nog even kort op en breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Zelf vind ik nootmuskaat er ook heerlijk op.
  • Bestrooi de kipfilets met zout en peper en de blaadjes van de tijm (en eventueel wat paprikapoeder). Laat boter smelten in een koekenpan en bak de kipfilets op hoog vuur om en om, mooi goudbruin. Draai, als de filets aan beide kanten mooi goudbruin zijn, het vuur laag en draai ze weer om. Dek de kipfilets af met een deksel of aluminiumfolie, (de glimmende kant op het vlees,) en laat het vlees in circa 15 minuten zachtjes gaar worden.
  • Giet de zuurkool af en serveer met de kipfilets en puree. 
  • Eet smakelijk!