Indische hutspot met pittige gehaktballetjes en atjar

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Hutspot met een twist. Ik maakte hem al in mijn studententijd, alleen toen vrijwel geheel uit pakjes en met voorgesneden groenten... Toen al lekker, nu - met verse ingrediënten - nog veel lekkerder!

 

! Alle recepten zijn gebaseerd op 4 personen. De hoeveelheden in je tas zijn aangepast aan het aantal personen waarvoor je besteld hebt. Houd hier bij het lezen van het recept en het koken rekening mee.

De kruidenmix maak ik zelf, om zeker te weten wat erin gaat en de mooiste combinatie te kunnen maken. De atjar is gemaakt van biologische groenten van de Horsterhof door kok Casper. De uien, winterpeen en aardappelen zijn van de Horsterhof. De tartaar is van Putman uit de Steenstaat in Arnhem en de biologische bouillonblokjes zijn ingekocht via biologische groothandel De Nieuwe Band.

Ingredienten
  1000 g Winterpeen
  1000 g Aardappelen
  8 st Ui
  400 g Tartaar
  2 st Bouillonblokje
  1 st Kruidenmix
  Zout, peper
  Boter
  Sambal
  Ketjap
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Doe de tartaar in een kom. Pel de knoflook en pers die erboven uit. Voeg ketjap, sambal naar smaak en wat peper en zout toe en meng alles goed door elkaar. Vorm van de tartaar kleine balletjes en zet die tot het gebruik in de koelkast.

Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in stukjes. Schil de winterpeen en snijd in grove stukken. Schil de uien, snijd doormidden en snijd in halve ringen. 

Doe de hutspotgroenten en de aardappelen en de bouillontabletten met ruim water in een pan, breng het geheel aan de kook en laat het ca. 25 minuten koken.

Laat intussen de kruidenmix in een beetje water weken.

Verhit de boter in een koekenpan en bak de tartaarballetjes op matig vuur in ca. 4 minuten rondom bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord en dek dat met aluminiumfolie af.
`
Roer de geweekte kruidenmix door het bakvet in de koekenpan en laat het ca. 3 minuten heel zachtjes bakken. Voeg eventueel nog wat water toe.

Giet het aardappelen-groentenmengsel af doe er een hele flinke klont boter door en stamp het met een stamper door elkaar.

Roer er de gebakken kruidenmix door en laat alles al roerend nog ca. 2 minuten door en door warm worden. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de stamppot in een warme schaal en serveer met de tartaarballetjes.

Serveer met de huisgemaakte atjar ernaast.

Eet smakelijk!