Kabeljauwfilet met prei en aardappelpuree

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 60 minuten • Categorie: Aardappelen

Mooi maaltje geleend van onze zuiderburen (www.lekkervanbijons.be) waar we winterprei van de Horsterhof combineren met verse kabeljauw van de visbroertjes. Soort surf en turf maar dan met groenten en vis. Door de vis te stomen krijg je een mooi mager stuk vis, enigzins gecompenseert door de slagroom in de puree ;-) Het moet wel lekker blijven nietwaar?!

 

Kabeljauw-haas van de Visbroertjes, prei en aardappelen van de Horsterhof en de meeste kruiden van Kweekland.

Ingredienten
  1000 g Aardappelen
  600 g Kabeljauw
  2 st Prei
  2 st Ui
  100 ml Slagroom
  2 st Knoflookteen
  4 Laurier
  4 st Takje(s) Tijm
  4 Peterselie
  st Peper en zout
  100 g Roomboter
  100 ml Witte wijn
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Schil en kook de aardappelen tot ze kruimig zijn. Snipper de ui.
  • Snijd de prei in ringen van ± 1/2 cm en stoof 10 minuten in een koekenpan met wat boter, samen met de fijngesneden knoflook en de ui.
  • Stamp de aardappelen tot een puree met een beetje kookvocht, zout, peper en de room.
  • Meng de prei door de puree. Breng verder op smaak en houd warm.
  • Breng in een pan 1 l water aan de kook met de laurier en de tijm, voeg eventueel 1/2 glas witte wijn p/p toe. Stoom hierboven de stukken vis in een vergiet of zeef gedurende 10 minuten.
  • Smelt de rest van de boter in een pannetje. Snijd de peterselie en voeg toe aan de gesmolten boter. Kruid met peper en zout.
  • Serveer de puree met de vis en de botersaus.

Eet smakelijk!