Kip-risotto met wintergroente

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 35 minuten • Categorie: Rijst

Het woord risotto is afkomstig uit het ombardisch, de streektaal van Lombardije en lijkt etymologisch sterk op het Italiaanse woord voor rijst: riso. Toch komt rijst oorspronlijk niet uit 'de laars'; men zegt dat Marco Polo de eerste zou zijn geweest die rijst uit China naar Italië meegenomen heeft. Feit is in ieder geval dat cisterciënzermonniken van het Lucedioklooster in de buurt van het plaatsje Trino rond 1400 de juiste omstandigheden voor de rijstbouw ontdekten. Anno 2016 serveer ik dit 'internationale gerecht' met zo veel mogelijk regionale ingrediënten, behalve de risotto want die komt 'gewoon' uit Italië ;) 

 

Lekkere vrij-uitloopkip van slagerij Putman, winterpeen van De Horsterhof en bio bleekseldrij ingekocht. Risotto uit Italië via biologische groothandel De Nieuwe Band net als de walnoten en de bouillonblokjes.

Ingredienten
  400 g Kipfilet-blokjes
  300 g Risotto rijst
  300 g Winterpeen
  200 g Bleekselderij
  60 g Walnoten
  2 st Bouillonblokje
  g Kaas, geraspt
  2 st Ui
  Boter
  Zout, peper
  Witte wijn
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Smelt in een pan met dikke bodem de helft van de boter en bak hierin de blokjes kipfilet 5 min. Schep de kip uit de pan en houd deze apart.
  • Snipper de ui en schil de winterpeen. Snijd de winterpeen in kleine blokjes. Snijd tevens de stengel bleekselderij in kleine blokjes.
  • Fruit in dezelfde pan de ui, winterpeen en bleekselderij 5 min. Voeg de rijst toe en roer 1 min. zodat de korrels gaan glanzen. Schenk de wijn erbij, zet het vuur laag en roer tot de wijn is opgenomen.
  • Maak de kipbouillon aan. Voeg een soep-opscheplepel warme bouillon toe en blijf roeren. Herhaal dit tot de bouillon op is, voeg pas een nieuwe lepel toe als de bouillon bijna door de rijst is opgenomen. Pas op dat de rijst niet aanbakt.
  • Voeg na 5 min. de blokjes kip toe. Proef de risotto na 10 min of hij gaar is. Roer de rest van de boter, de walnoten en de helft van de kaas door de risotto en breng op smaak met (versgemalen) peper en zout.
  • Laat de risotto afgedekt nog 5 min. rusten. Schep de risotto in (diepe) borden en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!