Aardappel-omelet met verse kruiden & spinazie

 
Niveau: Gevorderd • Bereidingstijd: 40 minuten • Categorie: Aardappelen

Dit recept van de Londens-Israëlische sterrenchef chef Yotam Ottolenghi (The New Vegetarian) keert met enige regelmaat terug. Ottolengi's gerechten kenmerken zich door zijn Noord-Afrikaanse invloeden. Bijzonder vind ik het gebruik van spinazie, dat ook in die regio voorkomt. Samen met de verse eieren vormt dat een heerlijk vegetarisch gerecht waar je het vlees absoluut niet in mist. 

 

De eieren, knoflook, salie en de spinazie zijn ingekocht bij de biologisch-dynamische boerderij De Horsterhof in Duiven, net als de smakelijke klei-aardappelen. Het ambachtelijke desem stokbrood is van bakker Paul Berntsen in Didam.

 

Ingredienten
  2 st Takjes salie
  600 g Aardappelen
  800 g Spinazie
  8 st Eieren
  1 st Creme Fraiche 125ml
  1 st Citroen
  1 st Knoflookteen
  2 st Stokbrood
  Zout, peper
  Safraan / koenjiet
  20 ml Melk
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vulling:

  • Schil de aardappelen en snijd in kleine stukken of plakjes.
  • Was de spinazie goed en snijd in grove stukken. 
  • Doe de aardappelen met water en saffraan (mag ook een snufje kerrie zijn) in een pan en breng aan de kook.
  • Laat ± 6 minuten zachtjes koken, voeg de schoongemaakte en grof gesneden spinazie en wat zout en peper toe en laat alles nog 10-12 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn.
  • Giet het kookvocht uit de pan. Voeg dan de citroensap en geperste knoflook toe. Hussel en laat afkoelen tot lauw-warm.


Omeletten:

  • Klop de eieren, melk en de salie (en voeg er nog andere kruiden uit je keukenkastje aan toe als je dat lekker lijkt) en wat zout en peper door elkaar.
  • Giet een scheut olie in een flinke koekenpan en verhit het, giet er ¼ van het eiermengsel in en bak een dunne omelet. Laat op een stukje keukenpapier glijden. Maak er zo nog één voor elke gast.
  • Laat ze iets afkoelen.
  • Bestrijk de omeletten voor de helft met crème fraîche.
  • Verdeel het aardappel/spinazie-mengsel over het ingesmeerde deel van de omeletten, voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
  • Vouw elke omelet dubbel, en doe dat nog eens tot hij een waaiervorm heeft. Leg ze in een licht met olie ingevette ovenschaal of op de bakplaat.
  • Laat in een voorverwarmde oven in 5-8 minuten warm worden.

Serveer met het (al of niet opgewarmde) stokbrood. Eet smakelijk!