Aardappel-omelet met verse kruiden & spinazie

 
Niveau: Gevorderd • Bereidingstijd: 40 minuten • Categorie: Aardappelen

Deze bijzondere omelet is van de Londens-Israëlische sterrenchef chef Yotam Ottolenghi (The New Vegetarian). Ottolengi's gerechten kenmerken zich door zijn Noord-Afrikaanse invloeden. Wellicht herken je het recept van vorig jaar. Vanwege de positieve reacties is ie weer terug van weggeweest: een heerlijk vegetarisch gerecht waar je het vlees absoluut niet in mist. 

 

De eieren, de aardappelen, knoflook  en de spinazie zijn ingekocht bij de biologisch-dynamische boerderij De Horsterhof in Duiven. De verse salie komt van Kweekland aan de Dalweg, het ambachtelijke stokbrood van Tom van Otterloo uit De Steeg.

 

Ingredienten
  2 st Takjes salie
  600 g Aardappelen
  600 g Spinazie
  8 st Eieren
  100 ml Creme fraiche
  1 st Citroen
  1 st Knoflookteen
  4 st Stokbrood
  Zout, peper
  Safraan / koenjiet
  20 ml Melk
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vulling:

  • Schil de aardappelen en snijd in kleine stukken of plakjes.
  • Was de spinazie goed en snijd in grove stukken. 
  • Doe de aardappelen met water en saffraan (mag ook een snufje kerrie zijn) in een pan en breng aan de kook.
  • Laat ± 6 minuten zachtjes koken, voeg de schoongemaakte en grof gesneden spinazie en wat zout en peper toe en laat alles nog 10-12 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn.
  • Giet het kookvocht uit de pan. Voeg dan de citroensap en knoflook toe. Hussel en laat afkoelen tot lauw-warm.


Omeletten:

  • Klop de eieren, melk en de salie  (en voeg er nog andere kruiden uit je keukenkastje aan toe als je dat lekker lijkt) en wat zout en peper door elkaar.
  • Giet een scheut olie in een flinke koekenpan en verhit het, giet er ¼ van het eiermengsel in en bak een dunne omelet. Laat op een stukje keukenpapier glijden. Maak er zo nog één voor elke gast.
  • Laat ze iets afkoelen.
  • Bestrijk de omeletten voor de helft met crème fraîche.
  • Verdeel het aardappel/spinaziemengsel over het ingesmeerde deel van de omeletten, voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
  • Vouw elke omelet dubbel, en doe dat nog eens tot hij een waaiervorm heeft. Leg ze in een licht met olie ingevette ovenschaal of op de bakplaat.
  • Laat in een voorverwarmde oven in 5-8 minuten warm worden.

Serveer met het (al of niet opgewarmde) stokbrood. Eet smakelijk!