Ovenschotel met broccoli, sliertkaas & bechamelsaus
Recept uit het enorm leuke 'Grote stamppot boek' van uitgeverij Loopvis (Arnhem). Marije Sietsma schrijft over dit recept: "Spelen met eten is vaak verboden aan tafel, maar bij deze overschotel kun je haast niet anders. Dus: roep iedereen aan tafel en speel gezellig een potje Wie maakt de langste kaassliert ."
Aardappelen en broccoli van De Horsterhof uit Duiven. Slagroom en melk koop ik in bij De Ijsselhoeve in Arnhem of Veld & Beek in Doorwerth. De mozzarella komt van 't Zuivelhoekje uit de Steenstraat.
600 g | Aardappelen | |
600 st | Broccoli | |
st | Slagroom 125ml | |
2 st | Mozzarella (bol) | |
1 st | Melk, fles | |
25 g | Boter | |
Zout, peper | ||
100 g | Bloem |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Zet de oven aan op 180 graden.
- Schil de aardappelen en snijd eventueel in grove stukken. Kook de aardappelen gaar in water met zout in ± 20 minuten.
- Maak de broccoli schoon, verdeel in kleine roosjes en snijd de stronk in dunne plakjes.
- Kook de rooosjes in een pan met een bodempje water in ± 10 minuten gaar. Doe de schijfjes van de broccolistronk na 10 minuten bij de aardappelen in de pan en kook ze mee.
- Bechamelsaus: Doe 50 gram roomboter in een klein steelpannetje en zet op een heel zacht vuurtje, laat hem rustig smelten. Roer er voorzichtig 25 gram bloem doorheen zodra de boter begint te kleuren. Roer zorgvuldig (blijf er bij!) en doe dit ongeveer 3 minuten. Voeg vervolgens 200 ml melk in delen toe terwijl je blijft roeren tot je een glad papje hebt. Breng op smaak met een beetje saus.
- Giet de aardappelen/broccolischijfjes en de broccoli af. Stamp de aardappelen en broccolischijfjes tot een puree met wat warme melk en klont roomboter. Voeg zout en peper en eventueel nootmuskaat naar smaak toe. Schep vervolgens de broccoliroosjes door de stamp met een lepel.
- Vet een ovenschaal in met boter, schep de stamppot erin en verdeel netjes. Giet de bechemalsaus er gelijkmatig over. Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel over de saus.
- Zet de stampotschotel in de oven en bak hem in ± 15 minuten af totdat de bovenkant mooi goudbruin kleurt.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vegetarisch
Boekweitplaat met frisse groente Lekker makkelijk en zomers! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Zomerse maaltijdsalade van parelgerst Zomers en gezond! Bekijk gerecht -
Vlees
Biefstukspies met Roast Potatoes en gegrilde asperges Koningsmaal Bekijk gerecht -
Vlees
Andijviestampotje met hamburgers Lekker Hollands! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Flammkuche met raapstelen van de Stadsboerin Lekker Vega! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Raapstelenstamp met gedroogde tomaten en kastanjechampignons Vega-twist! Bekijk gerecht -
Vlees
Hamburger, salade en opgebakken aardappeltjes Ouderwets 'aardappel, groente, vlees' (AGV) Bekijk gerecht -
Vlees
Pasta pesto met lente-ui, verse spinazie, gedroogde tomaatjes en spekjes Bekijk gerecht -
Vis
Gebakken zalmforel-filet met bloemkool en krieltjes Vis op z'n best Bekijk gerecht