Ovenschotel met broccoli, sliertkaas & bechamelsaus
Recept uit het enorm leuke 'Grote stamppot boek' van uitgeverij Loopvis (Arnhem). Marije Sietsma schrijft over dit recept: "Spelen met eten is vaak verboden aan tafel, maar bij deze overschotel kun je haast niet anders. Dus: roep iedereen aan tafel en speel gezellig een potje Wie maakt de langste kaassliert ."
Aardappelen en broccoli van De Horsterhof uit Duiven. Slagroom en melk koop ik in bij De Ijsselhoeve in Arnhem of Veld & Beek in Doorwerth. De mozzarella komt van 't Zuivelhoekje uit de Steenstraat.
600 g | Aardappelen | |
600 g | Broccoli | |
ml | Slagroom | |
2 st | Mozzarella (bol) | |
1 st | Melk, fles | |
25 g | Boter | |
Zout, peper | ||
100 g | Bloem |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Zet de oven aan op 180 graden.
- Schil de aardappelen en snijd eventueel in grove stukken. Kook de aardappelen gaar in water met zout in ± 20 minuten.
- Maak de broccoli schoon, verdeel in kleine roosjes en snijd de stronk in dunne plakjes.
- Kook de rooosjes in een pan met een bodempje water in ± 10 minuten gaar. Doe de schijfjes van de broccolistronk na 10 minuten bij de aardappelen in de pan en kook ze mee.
- Bechamelsaus: Doe 50 gram roomboter in een klein steelpannetje en zet op een heel zacht vuurtje, laat hem rustig smelten. Roer er voorzichtig 25 gram bloem doorheen zodra de boter begint te kleuren. Roer zorgvuldig (blijf er bij!) en doe dit ongeveer 3 minuten. Voeg vervolgens 200 ml melk in delen toe terwijl je blijft roeren tot je een glad papje hebt. Breng op smaak met een beetje saus.
- Giet de aardappelen/broccolischijfjes en de broccoli af. Stamp de aardappelen en broccolischijfjes tot een puree met wat warme melk en klont roomboter. Voeg zout en peper en eventueel nootmuskaat naar smaak toe. Schep vervolgens de broccoliroosjes door de stamp met een lepel.
- Vet een ovenschaal in met boter, schep de stamppot erin en verdeel netjes. Giet de bechemalsaus er gelijkmatig over. Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel over de saus.
- Zet de stampotschotel in de oven en bak hem in ± 15 minuten af totdat de bovenkant mooi goudbruin kleurt.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vis
Pasta met vers gerookte forel en romige prei-saus Lekker regionaal & lekker makkelijk Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gekleurde bietjes met rijst, feta en pecanoten Superfood Bekijk gerecht -
Vlees
Hollandse bietenstamp met heerlijke rookworst Nu het nog kan! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Quiche met pompoen en palmkool Zonder deegbodem! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Penne met romige paddestoelensaus Mega Vega! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Italiaanse maaltijdsoep - ribolitta Hartverwarmende wintersoep! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vega-curry met knapperige bloemkool Puurlandtopper: kids vega 'favo'! Bekijk gerecht -
Vlees
Grove stamppot van bataat met reepjes kool, pastinaak en rookworst Ook zo vegetarisch te maken Bekijk gerecht -
Vis
Conchiglie met ansjovis, broccoli en hazelnoten Schelpjespasta! Bekijk gerecht