Ovenschotel met gehakt, witte kool en een zoete twist

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Ovenschotel; de redding voor elke kok met logistieke uitdagingen (sport, vergaderingen etc.). Makkelijk voor te bereiden en zo in de oven te schuiven. Heerlijk toch?

 

Gehakt van boerderij Dykhoeve uit Herwen en kaas van de Kaastobbe uit Duiven. Witte kool,ui en knoflook van De Horsterhof met aardappelen van Landgoed Huis Zevenaar. De rozijnen zijn ingekocht via de biologische groothandel. 

Ingredienten
  1000 g Aardappelen
  500 g Bretons gehakt
  2 st Witte kool
  100 g Rozijnen
  2 st Ui
  4 st Knoflookteen
  1 st Kaas, geraspt, 100g
  ml Melk
  Olijfolie
  Kerriepoeder
  st Paprikapoeder
  st Peper en zout
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 C. Zet de rozijnen in een bakje warm water - tot ze net onder staan - om te wellen. Schil de aardappels, snij ze in grote stukken en kook ze met wat zout gaar in circa 20 minuten.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Zet een koekenpan op het vuur en fruit de ui zachtjes in een beetje olie, tot deze glazig begint te worden.
  • Voeg dan het gehakt en een derde van de knoflook toe met de paprikapoeder en een flinke snuf zout. Bak het gehakt rul. Proef of het gekruid genoeg is naar je smaak. Snij intussen de witte kool doormidden (van kop naar kont) en dan nogmaals zodat je vier kwarten hebt. Verwijder de stronk en snijd de kool in dunne reepjes. Doe het gehakt wanneer het rul is in een ingevette ovenschaal en veeg de pan schoon met keukenpapier of spoel even om.
  • Doe wat olie in de pan en fruit het kerriepoeder met de andere twee derde van de knoflook heel kort (30 sec). Voeg dan de spitskool toe en roerbak even goed om.
  • Sluit af met een deksel en laat op laag vuur gaar en zacht worden, dit duurt ongeveer 10 minuten. Giet dan de rozijnen af en meng door de spitskool. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Stamp intussen de aardappels tot een puree met een scheutje melk en zoveel olijfolie totdat je een smeuige puree hebt. Maak af met peper en zout.
  • Leg de kool op het gehakt in de ovenschaal en daar bovenop de puree. Verdeel de kaas erover en zet gedurende 15 tot 20 minuten in de oven totdat er een mooi bruin korstje op zit.

Eet smakelijk!