Ovenschotel spitskool, champignons, spekreepjes en mosterd

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 35 minuten • Categorie: Aardappelen

Ovenschotel met een twist; de creme fraiche en mosterd geven een heelijke zachte smaak: echte crowdpleaser en makkelijk vooruit te maken en weer op te warmen!

 

Spitskool, prei en aardappelen van boer Matthias en boerin Eline van De Horsterhof. Voor de mosterd raad ik uiteraard Biermosterd Grof van De Hemel uit Nijmegen aan. Deze is niet bijgeleverd maar wel te bestellen via de site. Spekjes van Putman in de Steenstraat en biologische champignons ingekocht via de Acherhoekse bioboer-distributeur Distreko.

Ingredienten
  1 st Spitskool
  1 st Prei
  800 g Aardappelen
  200 g Kastanjechampignons
  200 g Spekjes, gerookt
  ml Creme fraiche
  st Kaas, geraspt, 100g
  Olijfolie
  Mosterd
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  • Maak de spitskool schoon en snij deze in reepjes. Maak de prei schoon en snij deze in ringen. Maak de champignons schoon en snij deze in plakjes.
  • Schil de aardappelen. Snij ze in kleine stukken en kook de aardappelen gaar in water met zout. Laat de gare aardappels goed droogstomen. Stamp de aardappels met een stamper grof en roer de crème fraîche (minus twee eetlepels die je later nodig hebt) en één eetlepel mosterd door de aardappelen.
  • Verhit olie in de wok en bak hierin de spekreepjes knapperig. Voeg de plakjes champignons toe en bak deze mee tot al het vocht is verdwenen. Voeg de prei toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee.
  • Doe de spitskool erbij en roerbak alles nog 5 - 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de spitskool. De spitskool moet nog knapperig blijven.
  • Maak de spitskool op smaak met peper, zout, nootmuskaat en eventueel cayennepeper. Roer 2 eetlepels crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de kool.
  • Doe het koolmengsel in een vuurvaste ovenschool en verdeel de aardappelpuree over de spitkool en bestrooi met wat geraspte kaas.
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen.