Makkelijke ovenschotel spitskool, champignons, gehakt en mosterd

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 35 minuten • Categorie: Aardappelen

Ovenschotel met een twist; de creme fraiche en mosterd 

 

 

Spitskool, prei en aardappelen van boer Matthias en boerin Eline van De Horsterhof. Voor de mosterd raden we uiteraard een van de soorten van Zenz uit Doesburg aan. Deze is niet bijgeleverd maar wel te bestellen via de site. Spekjes van boerderij Dykhoeve uit Herwen en biologische champignons ingekocht via Distreko.

Ingredienten
  1 st Kaas, geraspt, 100g
  800 g Spitskool, gesneden
  1 st Prei
  800 g Aardappelen
  200 g Kastanjechampignons
  1 st Gehakt half om half
  1 st Creme Fraiche 125ml
  Olijfolie
  Mosterd
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  • Maak de spitskool schoon en snij deze in reepjes. Maak de prei schoon en snij deze in ringen. Maak de champignons schoon en snij deze in plakjes.
  • Schil de aardappelen. Snij ze in kleine stukken en kook de aardappelen gaar in water met zout. Laat de gare aardappels goed droogstomen. Stamp de aardappels met een stamper grof en roer de crème fraîche (minus twee eetlepels die je later nodig hebt) en één eetlepel mosterd door de aardappelen.
  • Verhit olie in de wok en bak hierin het gehakt rul. Voeg de plakjes champignons toe en bak deze mee tot al het vocht is verdwenen. Voeg de prei toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee.
  • Doe de spitskool erbij en roerbak alles nog 5 - 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de spitskool. De spitskool moet nog knapperig blijven.
  • Maak de spitskool op smaak met peper, zout, nootmuskaat en eventueel cayennepeper. Roer 2 eetlepels crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de kool.
  • Doe het koolmengsel in een vuurvaste ovenschool en verdeel de aardappelpuree over de spitkool en bestrooi met wat geraspte kaas.
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen.