Ovenschotel met spitskool, kerrie en gehakt

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

De kolen komen uit de kelder maar zijn nog heelijk knapperig. Een makkelijke schotel die zich ook in 't voren laat maken en later opgewarmd kan worden; ideaal voor sportende huisgenoten!

 

Spitskool en ui van de Horsterhof, aardappelen van 't Gelders Eiland, rundergehakt van blije koeien uit Horst via Putman uit de Steenstraat. Kaas via Aurora en door de collega's op Kweekland voor u geraspt.

Ingredienten
  2 st Spitskool
  400 g Rundergehakt
  1000 g Aardappelen
  4 st Ui
  80 g Kaas, geraspt
  Boter
  ml Melk
  Kerriepoeder
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Snijd de spitskool overlangs in 4 kwarten en verwijder de harde kern en stronk. Snijd de vier stukken over de breedte in reepjes van 1/2 cm. Kook de spitskool in ± 10 minuten beetgaar in ruim water met een beetje zout.
  • Schil de aardappelen en kook ze in ± 20 minuten gaar met en een beetje zout. Zodra je ze makkelijk met een vork in tweeën prikt haal je ze van het vuur en giet ze af. Doe er een flinke klont boter bij en een flinke scheut melk of room. Stamp tot je een mooie puree hebt.
  • Snipper de uien.
  • Bak de uien 3 minuten zacht aan voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg daarna kerrie, een beetje zout en peper toe, het moet wel een beetje 'nat' zijn. 
  • Doe in de ingevette ovenschaal een laag puree, dan een laag spitskool, gehakt, weer spitskool, gehakt. De bovenste laag is puree. Bestrooi met kaas en leg hier en daar wat klontjes boter.
  • Zet in de oven totdat de kaas een korstje vormt.

Eet smakelijk!