Spitskoolcurry en gehakt in een ovenschotel

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Heerlijke knapperige najaarsspitskool met dat lekkere gehakt van Dykhoeve in een licht-pittige combinatie. Zelf maak ik mijn puree als het even kan met een flinke klots slagroom, bij deze het recept; echt, je huisgenoten zullen er van smullen! Prima schotel om in het voren te maken en per portie op te warmen.

 

Verse spitskool en ui van de Horsterhof, aardappelen van Landgoed Huys Sevenaer, rundergehakt van boerderij Dykhoeve uit Herwen. Kaas via de Kaastobbe uit Duiven.

Ingredienten
  2 st Spitskool
  400 g Rundergehakt
  1000 g Aardappelen
  4 st Ui
  1 st Kaas, geraspt, 100g
  1 st Slagroom 125ml
  Boter
  ml Melk
  Kerriepoeder
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Snijd de spitskool overlangs in 4 kwarten en verwijder de harde kern/stronk. Snijd de vier stukken over de breedte in reepjes van 1/2 cm. Kook de spitskool in ± 10 minuten beetgaar in ruim water met een beetje zout.
  • Schil de aardappelen en kook ze in ± 20 minuten gaar met en een beetje zout.
  • Snipper de uien.
  • Bak de uien 3 minuten zacht aan, zet het vuur wat hoger en voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg daarna kerrie naar smaak, zout en peper toe. Het gehakt moet wel een beetje 'nat' blijven dus niet te lang bakken. 
  • Check de aardappelen. Zodra je ze makkelijk met een vork in tweeën prikt haal je ze van het vuur en giet ze af. Stamp fijn met het laatste beetje kookvocht en een klontje echte boter. Voeg nu slagroom toe en blijf stampen/omscheppen tot je een mooie smeuige puree hebt.
  • Doe in een ingevette ovenschaal een laag puree, dan een laag spitskool, gehakt, weer spitskool, gehakt.... De bovenste laag is puree. Bestrooi met kaas en leg hier en daar wat klontjes boter.
  • Zet in de oven totdat de kaas een korstje vormt.

Eet smakelijk!