Ovenschotel witte kool, champignons, noten en regionale mosterd

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 35 minuten • Categorie: Aardappelen

Deze ovenschotel is makkelijk 'ontkoppeld' te maken en pas in de oven af te bakken zodra je hem nodig hebt of op te warmen zodra de late of vroege sporters aanschuiven. Nèt even anders door het gebruik van de mosterd en crème fraîche; hierdoor krijgt de kool een romige smaak.  TIP1: als je toch wat vlees in je schotel wilt kun je 'los' spekjes bestellen en toevoegen. TIP2: bestel voor 3 of meer personen en krijg een potje mosterd kado!

 

Kool, prei en aardappelen van boer Matthias en boerin Eline van De Horsterhof in Duiven. Voor de mosterd raad ik uiteraard Biermosterd Grof van De Hemel uit Nijmegen aan. Bij bestelling vanaf 3 personen krijg je een potje kado! De champignons zijn van Biologische kwekerij Middelwaard uit Loo, kaas van Aurora uit Ven-Zelderheide en de overige ingrediënten zijn ingekocht via biologische groothandel De Nieuwe Band.

Ingredienten
  1 st Witte kool
  1 st Prei
  800 g Aardappelen
  200 g Kastanjechampignons
  100 g Hazelnoten
  ml Creme fraiche
  st Kaas, geraspt, 100g
  Olijfolie
  Mosterd
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  • Maak de witte kool schoon en snij deze in reepjes. Maak de prei schoon en snij deze in ringen. Maak de champignons schoon en snij deze in kwarten.
  • Schil de aardappelen. Snij ze in kleine stukken en kook de aardappelen gaar in water met zout. Laat de gare aardappels goed droogstomen. Stamp de aardappels met een stamper grof en roer de crème fraîche (minus enkele eetlepels die je later nodig hebt) en één eetlepel mosterd door de aardappelen.
  • Verhit olie in de wok en bak hierin de champignons en bak deze tot al het vocht is verdwenen. Voeg de hazelnoten toe en bak even aan. Voeg de prei toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee. 
  • Doe de kool erbij en roerbak alles nog 5 - 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de koolreepjes. De kool moet nog knapperig blijven. 
  • Maak de witte kool op smaak met peper, zout, nootmuskaat en eventueel cayennepeper. Roer 2 eetlepels crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de kool.
  • Doe het koolmengsel in een vuurvaste ovenschool en verdeel de aardappelpuree over de witte kool en bestrooi met wat geraspte kaas.
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen.