Paddestoelentaart van Yvette

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Salade

Een recept van Yvette van Boven, bekend van haar Homemade boeken en recepten in diverse dagbladen (dit recept is uit haar boek Home Baked). Zij is dol op paddestoelen net als ik; smakelijk en boordevol goede stofjes. Een lekker vegetarisch herfstrecept met paddestoelenmix en oud brood als basis ( wel even oud brood bewaren! ). Het is even werk maar het resultaat mag er echt zijn.  

 

Paddestoelen van biologische paddestoelekwekerij De Middelwaart uit Loo, groenten en eieren van biodynamische boerderij De Horsterhof in Duiven en de kruiden worden vers geplukt op Kweekland aan de Dalweg in Arnhem. 

Ingredienten
  4 st Takje(s) Tijm
  1000 g Gemengde paddestoelen
  2 st Ui
  2 st Takjes salie
  4 st Knoflookteen
  4 st Eieren
  200 ml Slagroom
  80 g Kaas, geraspt
  200 g Veldsla
  8 st Sneetjes brood
  ml Witte wijn
  Olijfolie
  Zout, peper
  g Roomboter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Snijd of scheur het brood (± 2 boterhammen p/p) in blokjes en verdeel over een bakplaat. Toast in een paar minuten lichtbruin. Houd een handje apart en doe de rest in een grote kom. Laat de oven nog even aan.
  • Snipper de ui. Borstel de paddestoelen schoon (niet wassen!) en snijd of scheur in grove stukken. Snipper de salie en rits de blaadjes van de tijmtakjes. Snipper de knoflook.
  • Beboter een ovenschaal.
  • Smelt in een grote koekenpan een flinke scheut olijfolie en bak daarin de ui met de gesnipperde kruiden langzaam al omscheppend gedurende een minuut of 6. Breng op smaak met zout en peper. Schep de inhoud van de pan met een sleef over in de kom met brood.
  • Voeg een eetlepel boter per persoon toe aan dezelfde pan en voeg vervolgens de paddenstoelen toe en bak op middelhoog vuur tot de paddestoelen gaar zijn en het vocht verdampt is. Voeg de inhoud aan de kom met brood en ui toe. 
  • Blus de restjes in de pan af met een flinke scheut witte wijn per persoon (bijv. Clos de Belloc / Reserve blanc 2012) schraap de aanbaksels los en laat indampen tot ongeveer de helft. Voeg ook dit toe aan de kom met brood en ui.
  • Schep de inhoud van de kom goed om en laat alles even goed intrekken. Schep vervolgens in een ingevette ovenschaal.
  • Klop ondertussen in een andere kom de eieren met de room, geraspte kaas peper en zout. Giet dit over de ingevette ovenschaal met het paddestoelenmengsel. Strooi de achtergehouden broodcroutons erover.
  • Bak het geheel af in de oven op 170 graden.
  • Serveer met de veldsla ernaast (evt.met een vinaigrette).

Eet smakelijk!