Lokale spaghetti carbonara met veldsla&feta salade
De bereidingswijze en basis van klassieke spaghetti carbonara, maar dan met alleen maar lokale versproducten!
Samen met 'bucatini amatriciana' is dit het bekendste gerecht uit de Midden-Italiaanse streek Lazio. Het heet 'carbonara' omdat het vroeger bereid werd door de vrouwen van de arbeiders die in de Apennijnen hout verzamelden voor de fabricage van houtskool (carbonara is 'van de kolenbrandersvrouw'). Bij ons thuis al jaren top-favoriet bij de kids (maar ook bij de volwassenen!) deze traditionele pasta carbonara. Een recept uit de 'Zilveren lepel'. Eenvoudig maar houd je wel aan (de volgorde van) het recept anders wordt het een kleffe boel. De salade als lekkere opfrisser ernaast en voor de broodnodige vitamientjes uiteraard.
Pasta-spek (guanciale) van Dykhoeve, pasta via De Nieuwe Band, veldlsla, ui, peterselie, knoflook en eieren via de Horsterhof in Duiven. Feta-kaas van Buffelboerderij Arns in Zevenaar. Oude kaas & kruidenkaas van De Kaastobbe in Duiven.
2 st | Citroen | |
8 takjes | Peterselie | |
200 g | Feta in kruidenolie | |
400 g | Veldsla | |
2 st | Kaas, geraspt, 100g | |
400 g | Pasta-spek (guanciale) | |
1 st | Spaghetti 500gram | |
2 st | Eieren | |
2 st | Knoflookteen | |
2 st | Rode ui | |
Boter | ||
Zout, peper |
Veldsla-salade:
- Snij de rode ui in flinterdunne ringen. Hak de peterselie en knoflook fijn. Was de veldsla en laat uitlekken. Haal fetablokjes uit de kruidenolie (hoeveelheid naar smaak). Doe alles in een kom samen met een flinke scheut kruidenolie van de feta en wat citroensap. Meng goed door. Serveer de salade naast de pasta.
Spaghetti carbonara:
- Hak de knoflook in dunne plakjes. Smelt de boter, doe er de spekjes en de knoflook bij en bak tot de knoflook bruin wordt; vis de knof eruit en gooi hem weg.
- Kook de spaghetti in een grote pan water met zout beetgaar, laat ze uitlekken en doe ze bij de spekjes.
- Rasp de stukken kaas en meng door elkaar.
- Haal de pan van het vuur en roer de eieren, de helft van de geraspte kaas en wat peper door de spaghetti. Roer goed: de eieren moeten zich hechten aan de pasta. Roer er de rest van de kaas door en dien het gerecht op.
Eet smakelijk!
-
VeganGevulde koolrabi met noten en boekweit Bekijk gerecht
-
VegetarischAsperges à la flamande Op Vlaamse wijze met eieren, boter en peterselie. Bekijk gerecht
-
VeganVegan Chili sin Carne Vegan comfort food! Bekijk gerecht
-
VegetarischVega carpaccio van gepofte koolrabi met pesto en brood Koolrabi anders! Bekijk gerecht
-
VleesSatécurry met gewokte paksoi Eenvoudige curry met rundergehakt Bekijk gerecht
-
VisRaapstelenrisotto met gerookte zalmforel Lekker! Bekijk gerecht
-
VleesButter Chicken met naanbrood en Hollandse groenten Heerlijk Indiaas met een Hollandse twist Bekijk gerecht
-
VisBroccolipasta met gebakken zalmforel Lekker regionaal & lekker makkelijk Bekijk gerecht
-
VeganRoerbak van Chinese kool met verse bosknoflook Verse bosknoflook Bekijk gerecht