Lokale spaghetti carbonara met veldsla&feta salade

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 25 minuten • Categorie: Pasta

De bereidingswijze en basis van klassieke spaghetti carbonara, maar dan met alleen maar lokale versproducten!

Samen met 'bucatini amatriciana' is dit het bekendste gerecht uit de Midden-Italiaanse streek Lazio. Het heet 'carbonara' omdat het vroeger bereid werd door de vrouwen van de arbeiders die in de Apennijnen hout verzamelden voor de fabricage van houtskool (carbonara is 'van de kolenbrandersvrouw'). Bij ons thuis al jaren top-favoriet bij de kids (maar ook bij de volwassenen!) deze traditionele pasta carbonara. Een recept uit de 'Zilveren lepel'. Eenvoudig maar houd je wel aan (de volgorde van) het recept anders wordt het een kleffe boel. De salade als lekkere opfrisser ernaast en voor de broodnodige vitamientjes uiteraard. 

 

Pasta-spek (guanciale) van Dykhoeve, pasta via De Nieuwe Band, veldlsla, ui, peterselie, knoflook en eieren via de Horsterhof in Duiven. Feta-kaas van Buffelboerderij Arns in Zevenaar. Oude kaas & kruidenkaas van De Kaastobbe in Duiven.

Ingredienten
  2 st Citroen
  8 takjes Peterselie
  200 g Feta in kruidenolie
  400 g Veldsla
  2 st Kaas, geraspt, 100g
  400 g Pasta-spek (guanciale)
  1 st Spaghetti 500gram
  2 st Eieren
  2 st Knoflookteen
  2 st Rode ui
  Boter
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Veldsla-salade:

  • Snij de rode ui in flinterdunne ringen. Hak de peterselie en knoflook fijn. Was de veldsla en laat uitlekken. Haal fetablokjes uit de kruidenolie (hoeveelheid naar smaak). Doe alles in een kom samen met een flinke scheut kruidenolie van de feta en wat citroensap. Meng goed door. Serveer de salade naast de pasta.

Spaghetti carbonara:

  • Hak de knoflook in dunne plakjes. Smelt de boter, doe er de spekjes en de knoflook bij en bak tot de knoflook bruin wordt; vis de knof eruit en gooi hem weg.
  • Kook de spaghetti in een grote pan water met zout beetgaar, laat ze uitlekken en doe ze bij de spekjes.
  • Rasp de stukken kaas en meng door elkaar.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eieren, de helft van de geraspte kaas en wat peper door de spaghetti. Roer goed: de eieren moeten zich hechten aan de pasta. Roer er de rest van de kaas door en dien het gerecht op.

Eet smakelijk!