Wortelrisotto met gerookte zalm

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Rijst

Eenvoudig te maken risotto met een prachtige kleur en een mooi pallet aan smaken; zoet van de sjalot en risotto, zout van de zalm en zuur & bitter van de sinaasappel. Lekker!

 

Winterpeen van de Horsterhof. Risotto, wortelsap en sinaasappels ingekocht bij biologische groothandel ODIN en zalmsnippers van de Visbroertjes uit de Steenstraat.

Ingredienten
  300 g Risotto rijst
  300 g Zalmsnippers (gerookt)
  800 g Winterpeen
  1 l Wortelsap
  2 st Bouillonblokje
  4 st Sjalotten
  2 st Sinaasappel
  2 st Takje(s) Tijm
  2 st Knoflookteen
  40 g Parmezaanse kaas
  Olijfolie
  g Roomboter
  Witte wijn
  st Peper en zout
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Schil de winterpeen en snijd uit 1 wortel mooie lange dunne linten (tip: gebruik de kaasschaaf. Rasp de andere twee wortels fijn. Verwarm de 100ml wortelsap samen met 250ml water en 1/2 bouillonblokje per persoon in een pan. (Dus: 200ml + 500ml + een heel bouillonblokjhe per twee etc...)
  • Snipper de sjalot fijn. Snipper de knoflook. Rits de blaadjres van de tijm.
  • Verhit in een grote hapjes- of wokpan een scheut olie en een klont boter en fruit het sjalotje met de knoflook en tijm op heel laag vuur. De ui en knoflook mogen niet verkleuren.Zet het vuur nu hoog voeg de risottorijst toe en bak dit - al omroerend  - en paar minuten mee. Blus dan af met een glas witte wijn en laat dit verdampen.  
  • Voeg 1/4 van de warme wortelsap/bouillon toe, samen met de geraspte wortel en roer dit door de rijst. Laat dit op middelhoog vuur zachtjes pruttelen tot de bouillon bijna verdampt is. Voeg nu weer warme bouillon toe.
  • Herhaal dit tot de risottorijst gaar is (na ongeveer 15-20 minuten) en het vocht bijna verdampt is. Voeg nu het sinaasappelsap en rasp erbij en meng dit door de rijst.
  • Meng als laatste de zalmsnippers, roomboter en Parmezaanse kaas erdoor. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout en zet het vuur af en laat nog even staan.
  • Blancheer ondertussen de wortelrepen in een pannetje kokend water in 1 minuutje en giet af.
  • Verdeel de risotto over diepe borden en drapeer de wortellinten erop. Serveer direct.

Eet smakelijk!