Pieterman met geplette aardappel tomaatjes en sjalottenvinaigrette

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 50 minuten • Categorie: Aardappelen

Pieterman is een smakelijke vis die smeekt om ontdekt te worden. Maar je kunt 'm best niet zonder handschoenen aanpakken. Dat komt omdat hij een giftige stekelige rugvin heeft. Laat je er niet door afschrikken, want de visbroertjes zorgen ervoor dat die vin nooit in de pan zal terechtkomen. Samen met geplette aardappelen en een lauwe sjalottenvinaigrette is het een superlekker gerecht.

 

Pietermannen-filet van de visbroertjes. Krieltjes van 't Gelders Eiland uit Lobith. Kerstomaatjes via De Horsterhof in Duiven, net als de sjalotten en veldsla. De zure room (of creme fraiche) kopen we in bij de ODIN.

Ingredienten
  1000 g Krielaardappeltje
  4 st Pieterman
  4 st Sjalotten
  4 st Knoflookteen
  20 st Kerstomaatjes
  st Zure room 125ml
  200 g Veldsla
  4 takjes Bieslook
  st Peper en zout
  ml Azijn
  g Aardappelen
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Salade:

  • Boen de krieltjes en kook ze ongeschild in een pan met licht gezouten water tot ze gaar zijn (±15 min.). Giet ze nadien af en laat de aardappelen afkoelen. 
  • Pel en snipper de sjalotten. Verhit de (flinke scheut) olijfolie in een diepe pan op een zacht vuur. Gaar de de helft van stukjes sjalot hierin, zonder ze te laten kleuren.
  • Pel en plet intussen de knoflook. Voeg de geplette look toe aan de pan met sjalot. Roer af en toe even in de pan.
  • Snij de blaadjes veldsla los en spoel ze in ruim water. Laat de groente daarna goed uitlekken.
  • Halveer de kerstomaten.
  • Controleer of de sjalotten in olie gaar zijn. Voeg een scheut cider- of wijnazijn toe en een scheutje water. Kruid de gestoofde sjalotten met voldoende peper van de molen en zout. Houd apart als dressing.
  • Verhit een scheutje olijfolie en een klontje boter in een stoofpan op een matig vuur. Stoof daarin de andere helft van de snippers sjalot.
  • Doe er na een paar minuten de krielaardappelen bij en plet ze heel even met de pureestamper tot ze uit hun vel barsten. Let op, we willen geplette aardappel verkrijgen en geen puree. Er horen nog stukjes in over te blijven.
  • Schep de zure room en de halve kerstomaten bij de aardappelen en meng alles voorzichtig. Hou de geplette aardappelen warm. 

 

Vis:

  • Doe een scheutje olijfolie en een klontje boter in een braadpan op een matig tot stevig vuur. Maak eventueel een paar ondiepe insnijdingen in het visvel. (Zo kan je voorkomen dat de filets opkrullen tijdens het bakken.)
  • Bak de filets van pieterman eerst op de velkant. Kruid de vis met peper van de molen en een snuifje zout.
  • Draai de filets na ongeveer anderhalve minuut om. Laat ze nu nog kort garen. Reken hiervoor één minuut.

Afwerking:

  • Het eten is bijna klaar! Roer de blaadjes veldsla (vlak voor het serveren) onder de warme geplette aardappelen. Proef en kruid de piepers met wat peper en zout.
  • Snipper de pijpjes bieslook zo fijn mogelijk.
  • Serveer elke tafelgenoot een portie geplette aardappelen met daarop een stuk gebakken pieterman. Werk het bord af met de lauwwarme sjalottenvinaigrette en wat snippers bieslook.