Pintxos-sandwich "Hollandse stijl" met salade

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 35 minuten • Categorie: Graan

Geïnspreerd door de Pintxos uit onze vakantie-regio van vorig jaar: Spaans-Baskenland bedacht ik een sandwich met vergelijkbare ingrediënten. Pintxos zijn ware kunstwerkjes op schijfjes stokbrood of speciale kleine broodjes gemaakt met diverse locale specialiteiten. Omdat het wel erg complex werd de receptuur voor diverse pintxos in één recept te stoppen beperk ik me tot één grote en hele lekkere met een salade ernaast.

 

Sla, tomaten, aubergine, ui en paprika van biodynamische boerderij De Horsterhof. Speciaal broodje van Tom van Otterloo, lekkere diervriendelijke kipfilet van slagerij Putman en Spaanse schapenkaas van 't Zuivelhoekje uit de Steenstraat.

Ingredienten
  4 st Pintxos broodje
  2 st Paprika rood
  1 st Aubergine
  2 st Rode ui
  2 st Krop sla
  4 st Tomaten
  320 g Kipfilet-blokjes
  100 g Spaanse schapenkaas
  Zout, peper
  Olijfolie
  st Paprikapoeder
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Mis-en-place:

  • Was de sla en droog hem zo goed mogelijk. Houd enkele mooie bladen apart voor op de broodjes, scheur de rest in stukken voor de salade.
  • Snijd plakken van ± 1 cm van de aubergine (±1 pp) en snijd in blokjes van 1 cm. Bestrooi met zout en peper en zet apart.
  • Halveer de paprika overlangs, verwijder de kern en pitjes, snijd in reepjes van 1/2 cm en halveer deze.
  • Snijd kop en kont van de ui, halveer van kop naar kont en verwijder de eerste laag(jes) vel. Snijd in halve ringen.
  • Halveer de tomaten en snijd in halve plakken. Gebruik een kwart tot de helft voor de broodjes en de rest voor de salade.

Bereiding salade:

  • Mix de sla, tomaten en eventueel overgebleven andere ingrediënten tot een salade. Maak af met een scheut olijfolie en eventueel wat (balsamico)azijn.

Bereiding Pintxos broodje:

  • Snijd de broodjes overlangs open. Smeer de onderkant eventueel in met (room)boter en voorzie van een blaadje sla en wat ui en tomaat.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak daarin de kipstukjes - al omscheppend - snel, rondom, lichtbruin op hoog vuur. 
  • Halveer het vuur, voeg paprika en aubergine toe en bak gedurende 5 tot 10 minuten mee. Schep de mix over de broodjes.
  • Strooi de schapenkaas erover leg de bovenkant erop en steek er eventueel een prikker door om het zaakje bij elkaar te houden.

Serveer de broodjes met de salade ernaast.

On egin! (Eet smakelijk!)