Pintxos-sandwich "Hollandse stijl" met salade
Geïnspreerd door de Pintxos uit onze vakantie-regio van vorig jaar: Spaans-Baskenland bedacht ik een sandwich met vergelijkbare ingrediënten. Pintxos zijn ware kunstwerkjes op schijfjes stokbrood of speciale kleine broodjes gemaakt met diverse locale specialiteiten. Omdat het wel erg complex werd de receptuur voor diverse pintxos in één recept te stoppen beperk ik me tot één grote en hele lekkere met een salade ernaast.
Sla, tomaten, aubergine, ui en paprika van biodynamische boerderij De Horsterhof. Speciaal broodje van Tom van Otterloo, lekkere diervriendelijke kipfilet van slagerij Putman en Spaanse schapenkaas van 't Zuivelhoekje uit de Steenstraat.
4 st | Pintxos broodje | |
2 st | Paprika rood | |
1 st | Aubergine | |
2 st | Rode ui | |
2 st | Krop sla | |
4 st | Tomaten | |
320 g | Kipfilet-blokjes | |
100 g | Spaanse schapenkaas | |
Zout, peper | ||
Olijfolie | ||
g | Paprikapoeder |
Mis-en-place:
- Was de sla en droog hem zo goed mogelijk. Houd enkele mooie bladen apart voor op de broodjes, scheur de rest in stukken voor de salade.
- Snijd plakken van ± 1 cm van de aubergine (±1 pp) en snijd in blokjes van 1 cm. Bestrooi met zout en peper en zet apart.
- Halveer de paprika overlangs, verwijder de kern en pitjes, snijd in reepjes van 1/2 cm en halveer deze.
- Snijd kop en kont van de ui, halveer van kop naar kont en verwijder de eerste laag(jes) vel. Snijd in halve ringen.
- Halveer de tomaten en snijd in halve plakken. Gebruik een kwart tot de helft voor de broodjes en de rest voor de salade.
Bereiding salade:
- Mix de sla, tomaten en eventueel overgebleven andere ingrediënten tot een salade. Maak af met een scheut olijfolie en eventueel wat (balsamico)azijn.
Bereiding Pintxos broodje:
- Snijd de broodjes overlangs open. Smeer de onderkant eventueel in met (room)boter en voorzie van een blaadje sla en wat ui en tomaat.
- Verhit olijfolie in een koekenpan en bak daarin de kipstukjes - al omscheppend - snel, rondom, lichtbruin op hoog vuur.
- Halveer het vuur, voeg paprika en aubergine toe en bak gedurende 5 tot 10 minuten mee. Schep de mix over de broodjes.
- Strooi de schapenkaas erover leg de bovenkant erop en steek er eventueel een prikker door om het zaakje bij elkaar te houden.
Serveer de broodjes met de salade ernaast.
On egin! (Eet smakelijk!)
-
Vegetarisch
Pasta met zelfgemaakte pesto en Witte van Köning Met zelfgemaakte pesto en een bijzondere kaas Bekijk gerecht -
Vlees
Broodje hotdog met zuurkool en groentefrites Een klassieker, maar wel lokaal Bekijk gerecht -
Vis
Couscous met zalmforel en veldsla Lekker en snel voor doordeweeks Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Boekweit risotto met krokante aardpeer en hazelnoten Risotto van boekweit met heerlijke aardperen van het seizoen! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Rijst met paprika, bonen en feta Heerlijke rijst ovenschotel van Jamie Oliver! Bekijk gerecht -
Vlees
Broodje hamburger met tzatziki, feta en zoete aardappelfrites Broodje hamburger met een Griekse twist Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Quinoa salade met appel en knolselderij Pittige salade naar het recept van Ottolenghi Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Curry van aardappel, wortel en rode linzen Voedzaam en vega(n)! Bekijk gerecht -
Vis
Pompoen- palmkool soep met kikkererwten, forelfilet en pesto van palmkool Bijzondere en gezonde maaltijdsoep. Bekijk gerecht