Pintxos-sandwich "Hollandse stijl" met salade
Geïnspreerd door de Pintxos uit onze vakantie-regio van vorig jaar: Spaans-Baskenland bedacht ik een sandwich met vergelijkbare ingrediënten. Pintxos zijn ware kunstwerkjes op schijfjes stokbrood of speciale kleine broodjes gemaakt met diverse locale specialiteiten. Omdat het wel erg complex werd de receptuur voor diverse pintxos in één recept te stoppen beperk ik me tot één grote en hele lekkere met een salade ernaast.
Sla, tomaten, aubergine, ui en paprika van biodynamische boerderij De Horsterhof. Speciaal broodje van Tom van Otterloo, lekkere diervriendelijke kipfilet van slagerij Putman en Spaanse schapenkaas van 't Zuivelhoekje uit de Steenstraat.
4 st | Pintxos broodje | |
2 st | Paprika rood | |
1 st | Aubergine | |
2 st | Rode ui | |
2 st | Krop sla | |
4 st | Tomaten | |
320 g | Kipfilet-blokjes | |
100 g | Spaanse schapenkaas | |
Zout, peper | ||
Olijfolie | ||
g | Paprikapoeder |
Mis-en-place:
- Was de sla en droog hem zo goed mogelijk. Houd enkele mooie bladen apart voor op de broodjes, scheur de rest in stukken voor de salade.
- Snijd plakken van ± 1 cm van de aubergine (±1 pp) en snijd in blokjes van 1 cm. Bestrooi met zout en peper en zet apart.
- Halveer de paprika overlangs, verwijder de kern en pitjes, snijd in reepjes van 1/2 cm en halveer deze.
- Snijd kop en kont van de ui, halveer van kop naar kont en verwijder de eerste laag(jes) vel. Snijd in halve ringen.
- Halveer de tomaten en snijd in halve plakken. Gebruik een kwart tot de helft voor de broodjes en de rest voor de salade.
Bereiding salade:
- Mix de sla, tomaten en eventueel overgebleven andere ingrediënten tot een salade. Maak af met een scheut olijfolie en eventueel wat (balsamico)azijn.
Bereiding Pintxos broodje:
- Snijd de broodjes overlangs open. Smeer de onderkant eventueel in met (room)boter en voorzie van een blaadje sla en wat ui en tomaat.
- Verhit olijfolie in een koekenpan en bak daarin de kipstukjes - al omscheppend - snel, rondom, lichtbruin op hoog vuur.
- Halveer het vuur, voeg paprika en aubergine toe en bak gedurende 5 tot 10 minuten mee. Schep de mix over de broodjes.
- Strooi de schapenkaas erover leg de bovenkant erop en steek er eventueel een prikker door om het zaakje bij elkaar te houden.
Serveer de broodjes met de salade ernaast.
On egin! (Eet smakelijk!)
-
Vis
Pasta met vers gerookte forel en romige prei-saus Lekker regionaal & lekker makkelijk Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gekleurde bietjes met rijst, feta en pecanoten Superfood Bekijk gerecht -
Vlees
Hollandse bietenstamp met heerlijke rookworst Nu het nog kan! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Quiche met pompoen en palmkool Zonder deegbodem! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Penne met romige paddestoelensaus Mega Vega! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Italiaanse maaltijdsoep - ribolitta Hartverwarmende wintersoep! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vega-curry met knapperige bloemkool Puurlandtopper: kids vega 'favo'! Bekijk gerecht -
Vlees
Grove stamppot van bataat met reepjes kool, pastinaak en rookworst Ook zo vegetarisch te maken Bekijk gerecht -
Vis
Conchiglie met ansjovis, broccoli en hazelnoten Schelpjespasta! Bekijk gerecht