Raapstelenstamp met walnoten en kastanjechampignons

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Raapstelen lijken wel wat op jonge spinazie of rucola. Het is eigenlijk het jonge loof van meiknolletjes, dat met wortel en al geoogst wordt. De smaak is licht pittig. Je kunt de raapstelen koken, stoven of roerbakken. Je kunt de groente ook rauw verwerken in een stamppot en dat is wat ik hier doe.

 

! Alle recepten zijn gebaseerd op 4 personen. De hoeveelheden in je tas zijn aangepast aan het aantal personen waarvoor je besteld hebt. Houd hier ook voor het koken rekening mee.

Raapstelen uit de koude kas van De Horsterhof. Aardappelen en uien van boerderij 'De Stroom' uit Hemmen, kastanjechampignons van 'De Middelwaard' uit Loo.

Ingredienten
  500 g Raapstelen
  300 g Champignons
  100 g Walnoten
  2 st Ui
  1200 g Aardappelen
  100 ml Creme fraiche
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Maak de aardappelepuree: aardappelen 20 minuten koken in water met een beetje zout, afgieten en daarna stampen met een flinke klont boter en een scheut melk tot er een smeuïge puree ontstaat.
  • Ondertussen worteltjes van raapstelen snijden. Raapstelen wassen, droog slaan en in stukken van ± 3 cm snijden (inclusief de steeltjes). 
  • Uitje snipperen. Champignons in plakjes snijden.
  • Walnoten licht roosten in een droge koekenpan (kijk uit dat ze niet aanbranden) en apart zetten.
  • Kleine scheut olijfolie in een koekenpan, heet laten worden en uitje fruiten tot hij licht kleurt. Champignons toevoegen en ± 5 muniten bakken met een beetje peper en zout. 
  • Crème fraîche en de hele inhoud van de koekenpan door puree roeren. Raapstelen en walnoten erdoor scheppen. Stamppot al roerende zachtjes verwarmen. Verder op smaak brengen met peper en zout.