Raapstelenstamp met gedroogde tomaten en kastanjechampignons
Raapstelen; alleen vers en lokaal verkrijgbaar in voor- en najaar. Het is eigenlijk het jonge loof van meiknolletjes, dat met wortel en al geoogst wordt. De smaak is licht pittig. Je kunt de raapstelen koken, stoven of roerbakken maar je kunt de groente ook rauw verwerken in een stamppot en dat is wat ik hier doe. Een mooie vegetarische variant waarbij de gedroogde tomaatjes en champignons' zorgen voor de 'kick'. Je mist het vlees niet!
Raapstelen uit de koude kas van De Horsterhof. Aardappelen en uien van boerderij 'De Stroom' uit Hemmen, kastanjechampignons van 'De Middelwaard' uit Loo en de tomaten via bio-groothandel ODIN.
4 st | Raapstelen (bos) | |
300 g | Champignons | |
200 g | Gedroogde tomaatjes | |
2 st | Ui | |
1200 g | Aardappelen | |
2 st | Creme Fraiche 125ml | |
Olijfolie | ||
Zout, peper |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Maak de aardappelpuree: aardappelen 20 minuten koken in water met een beetje zout, afgieten en daarna stampen met een flinke klont boter en een scheut melk tot er een smeuïge puree ontstaat.
- Ondertussen worteltjes van de raapstelen snijden. Raapstelen wassen, droog slaan en in stukken van ± 3 cm snijden (inclusief de steeltjes).
- Uitje snipperen.
- Champignons in plakjes of stukken snijden.
- Gedroogde tomaten in stukjes van 1/2 cm snijden.
- Kleine scheut olijfolie in een koekenpan, heet laten worden en de gedroogde tomaatjes kort aanbakken. Uitjes toevoegen en fruiten tot ze licht kleuren. Champignons toevoegen en ± 5 minuten bakken met een beetje peper en zout terwijl je regelmatig omroert.
- Crème fraîche en de hele inhoud van de koekenpan door puree roeren. Daarna raapstelen er voorzichtig door scheppen. Stamppot al roerende zachtjes verwarmen. Verder op smaak brengen met peper en zout.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
VegetarischAndijviestamp met paprika, tomaat en kaas Frisse vega stamp Bekijk gerecht
-
VeganZoete aardappelsoep Romige voedzame soep Bekijk gerecht
-
VleesSperziebonen met pikante tomatengehaktsaus en rijst Kruidig, snel en gezond weekgerecht Bekijk gerecht
-
VeganBladmosterd en geroosterde kikkererwten met zoete aardappel stamp Low carb! Bekijk gerecht
-
VleesPaksoi stamppot met gehaktballetjes Hollandse stamp met Oosterse twist Bekijk gerecht
-
VisAspergesoep met zalmforel Romige soep van het witte goud Bekijk gerecht
-
VeganGevulde koolrabi met noten en boekweit Bekijk gerecht
-
VegetarischAsperges à la flamande Op Vlaamse wijze met eieren, boter en peterselie. Bekijk gerecht
-
VegetarischMoederdag ontbijt Bereid met liefde! Bekijk gerecht