Vega-stamp met winterpostelein, walnoten, gedroogde tomaten en oesterzwammen

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Winterpostelein; het lokale alternatief voor bladgroente in de wintermaanden. Supergezond (o.a. door omega 3) en heerlijk als 'gewone' salade maar je kunt de groente ook rauw verwerken in een stamppot en dat is wat ik hier doe. Een mooie vegetarische variant waarbij de zongedroogde tomaatjes en oesterzwammen zorgen voor de 'kick'. Je mist het vlees niet!

 

Winterpostelein uit de koude kas van De Horsterhof, uien uit hun kelder, oesterzwammen van 'De Middelwaard' uit Loo en de gedroogde tomaten via bio-groothandel Odin. De aardappelen zijn van Landgoed huis Zevenaar.

Ingredienten
  200 g Winterpostelein
  300 g Oesterzwam
  100 g Walnoten
  12 g Gedroogde tomaatjes
  2 st Ui
  1200 g Aardappelen
  1 st Creme Fraiche 125ml
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Maak de aardappelpuree: aardappelen 20 minuten koken in water met een beetje zout, afgieten en daarna stampen met een flinke klont boter en een scheut melk tot er een smeuïge puree ontstaat.
  • Winterpostelein wassen en droog slaan.
  • Uitje snipperen.
  • Oesterzwammen in plakjes of stukken snijden.
  • Walnoten licht roosteren in een droge koekenpan (kijk uit dat ze niet aanbranden) en apart zetten.
  • Gedroogde tomaten in kleine stukjes (ter grote van een spekje) snijden.
  • Kleine scheut olijfolie in een koekenpan, heet laten worden en uitje fruiten tot hij licht kleurt. Oesterzwammen toevoegen en ± 5 minuten bakken met een beetje peper en zout. 
  • De hele inhoud van de koekenpan door puree roeren. Daarna raapstelen en walnoten er voorzichtig door scheppen. Stamppot al roerende zachtjes verwarmen. Verder op smaak brengen met peper en zout.

Eet smakelijk!