Raapstelenstamppot met katenspek en bosui

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 20 minuten • Categorie: Aardappelen

Het voorjaar hangt in de lucht! Raapstelen, traditioneel de eerste èchte voorjaarsgroente uit de koude kas. Het zonnetje helpt mee om ze flink te laten groeien. Het lekkerst zijn ze wat mij betreft gewoon rauw door de puree met een beetje spek en een flinke klodder crème fraîche. En bij deze dus: voorjaarsstamp!

 

Raapstelen uit de koude kas van De Horsterhof en Kweekland. Aardappelen van 't Gelders Eiland. De spek komt van slagerij Putman en de creme fraiche is ingekocht bij biologische groothandel De Nieuwe Band.

Ingredienten
  200 g Katenspek
  1000 g Aardappelen
  400 g Raapstelen
  125 ml Creme fraiche
  1 st Knoflookteen
  4 st Bosuitjes
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Maak de aardappelepuree: aardappelen 20 minuten koken in water met een beetje zout, afgieten en daarna stampen met een flinke klont boter en een scheut melk tot er een smeuïge puree ontstaat.
  • Ondertussen worteltjes van raapstelen snijden. Raapstelen wassen, droog slaan en in stukken snijden. Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. Knoflook in dunne plakjes snijden.
  • Kleine scheut olijfolie in een koekenpan heet laten worden en knoflook lichtbruin bakken. Schep de knoflook uit het vet. Ondertussen katenspek in reepjes snijden en daarna in de knoflookolie al omscheppend verwarmen.
  • Crème fraîche en de hele inhoud van de koekenpan door puree roeren. Raapstelen en bosui erdoor scheppen. Stamppot al roerende zachtjes verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout.