Raapstelenstamppot met katenspek en bosui

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 20 minuten • Categorie: Aardappelen

Omdat het weer kan: raapstelenstamp op traditionele wijze met katenspek. Raapstelen kennen we als de eerste lente-groente maar doet het ook goed (in de kas) in het najaar. De zomer vindt ie te warm en te licht, dan schiet hij meteen door maar nu kunnen we er nog een keertje genieten van deze lekker knapperige stengeltjes.    

 

Raapstelen uit de koude kas van De Horsterhof, net als de bosuitjes en aardappelen. De spek komt van Dykhoeve en de creme fraiche is ingekocht bij biologische groothandel De Nieuwe Band.

Ingredienten
  200 g Katenspek
  1000 g Aardappelen
  4 st Raapstelen (bos)
  1 ml Creme fraiche
  1 st Knoflookteen
  8 st Bosuitjes
  ml Melk
  Boter
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Maak de aardappelpuree: aardappelen 20 minuten koken in water met een beetje zout, afgieten en daarna stampen met een flinke klont boter en een scheut melk tot er een smeuïge puree ontstaat.
  • Ondertussen worteltjes van raapstelen snijden. Raapstelen wassen, droog slaan en in stukken snijden. Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. Knoflook in dunne plakjes snijden.
  • Kleine scheut olijfolie in een koekenpan heet laten worden en knoflook lichtbruin bakken. Schep de knoflook uit het vet. Ondertussen katenspek in reepjes snijden en daarna in de knoflookolie al omscheppend verwarmen.
  • Crème fraîche en de hele inhoud van de koekenpan door puree roeren. Raapstelen en bosui erdoor scheppen. Stamppot al roerende zachtjes verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout.