Risotto met bleekselderij, prei en geitenkaas
De Sumerische koning Ur-Nammu liet rond 2100 v.Chr. al prei telen in de tuinen van Ur. Bekend is dat ook de Egyptische piramidebouwers, de Grieken en de Romeinen prei aten. Vervolgens is de groente over heel Europa verspreid. Prei was de favoriete groente van de Romeinse keizer Nero, die het in soep of in olie consumeerde. Hij geloofde dat het zijn stem verbeterde. Nero stond daarom ook wel als Porrophagus (preivreter) bekend. Dat wordt zingen aan tafel!
! Alle recepten zijn gebaseerd op 4 personen. De hoeveelheden in je tas zijn aangepast aan het aantal personen waarvoor je besteld hebt. Houd hier ook voor het koken rekening mee.
Prei, bleekseldrij & ui ingekocht via De Horsterhof. Niet alles komt van eigen bedrijf; als Eline en Matthias de groenten zelf niet hebben kopen ze het in bij andere biodynamische boerderijen in de regio. Zo blijft ergenoeg afwisseling in het menu. De geitenkaas koop ik in via 't Zuivelhoekje en de walnoten en rijst via De Nieuwe Band; biologische groothandel met Europese producten.
300 st | Risotto rijst | |
2 st | Prei | |
400 g | Bleekselderij | |
4 st | Ui | |
300 st | Geitenkaas vers 125g | |
4 takjes | Peterselie | |
100 g | Walnoten | |
Olijfolie | ||
Zout, peper |
- Breng ± 500 ml water aan de kook. Snipperde ui(en). Snijd de prei in ringen en was hem. Snijd de bleekselderij in stukjes. Hak de walnoten in grove stukken. Kruimel de geitenkaas. Snipper de peterselie.
- Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui glazig.
- Voeg de prei en de bleekselderij toe en roerbak 3 min.
- Roer de risottorijst erdoor en roerbak weer 3 min.
- Schenk 1/3 van het kokende water erbij en laat al roerend door de rijst opnemen.
- Schenk de rest van het water erbij. Laat de rijst met de deksel op de pan op het laagste vuur in 15 min. al het water opnemen en gaar worden. Roer af en toe.
- Schep de geitenkaas, de peterselie en de walnoten door de risotto en breng op smaak met peper en zout. Serveer direct.
Eet smakelijk!
-
Vegetarisch
Boekweitplaat met frisse groente Lekker makkelijk en zomers! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Zomerse maaltijdsalade van parelgerst Zomers en gezond! Bekijk gerecht -
Vlees
Biefstukspies met Roast Potatoes en gegrilde asperges Koningsmaal Bekijk gerecht -
Vlees
Andijviestampotje met hamburgers Lekker Hollands! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Flammkuche met raapstelen van de Stadsboerin Lekker Vega! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Raapstelenstamp met gedroogde tomaten en kastanjechampignons Vega-twist! Bekijk gerecht -
Vlees
Hamburger, salade en opgebakken aardappeltjes Ouderwets 'aardappel, groente, vlees' (AGV) Bekijk gerecht -
Vlees
Pasta pesto met lente-ui, verse spinazie, gedroogde tomaatjes en spekjes Bekijk gerecht -
Vis
Gebakken zalmforel-filet met bloemkool en krieltjes Vis op z'n best Bekijk gerecht