Ri­sot­to met bleek­sel­de­rij, prei en gei­ten­kaas

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 25 minuten • Categorie: Rijst

De Sumerische koning Ur-Nammu liet rond 2100 v.Chr. al prei telen in de tuinen van Ur. Bekend is dat ook de Egyptische piramidebouwers, de Grieken en de Romeinen prei aten. Vervolgens is de groente over heel Europa verspreid. Prei was de favoriete groente van de Romeinse keizer Nero, die het in soep of in olie consumeerde. Hij geloofde dat het zijn stem verbeterde. Nero stond daarom ook wel als Porrophagus (preivreter) bekend. Dat wordt zingen aan tafel!

 

! Alle recepten zijn gebaseerd op 4 personen. De hoeveelheden in je tas zijn aangepast aan het aantal personen waarvoor je besteld hebt. Houd hier ook voor het koken rekening mee.

Prei, bleekseldrij & ui ingekocht via De Horsterhof. Niet alles komt van eigen bedrijf; als Eline en Matthias de groenten zelf niet hebben kopen ze het in bij andere biodynamische boerderijen in de regio. Zo blijft ergenoeg afwisseling in het menu. De geitenkaas koop ik in via 't Zuivelhoekje en de walnoten en rijst via De Nieuwe Band; biologische groothandel met Europese producten.

Ingredienten
  300 st Risotto rijst
  2 st Prei
  400 st Bleekselderij stengel
  4 st Ui
  300 st Geitenkaas vers 125g
  4 takjes Peterselie
  100 g Walnoten
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Breng ± 500 ml water aan de kook. Snipperde ui(en). Snijd de prei in ringen en was hem. Snijd de bleekselderij in stukjes. Hak de walnoten in grove stukken. Kruimel de geitenkaas. Snipper de peterselie.
  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui glazig.
  • Voeg de prei en de bleekselderij toe en roerbak 3 min.
  • Roer de risottorijst erdoor en roerbak weer 3 min.
  • Schenk 1/3 van het kokende water erbij en laat al roerend door de rijst opnemen.
  • Schenk de rest van het water erbij. Laat de rijst met de deksel op de pan op het laagste vuur in 15 min. al het water opnemen en gaar worden. Roer af en toe.
  • Schep de geitenkaas, de peterselie en de walnoten door de risotto en breng op smaak met peper en zout. Serveer direct.

Eet smakelijk!