Italiaanse maaltijdsoep - ribolitta
Op herhaling omdat het zo heerlijk is in deze koude tijden: Ribollita is een traditionele Toscaanse maaltijdsoep. Eigenlijk heel simpel te maken en (tip!) heel goed vooruit te maken en later op te warmen, wordt ie alleen maar lekkerder. Mijn inspiratie kreeg ik door een recept voor dit gerecht van Karin Luiten in de Volkskrant maar online vond ik veel Ribolitta-recepten die allemaal variaties op dit thema zijn. Ga lekker los dus en voeg vooral zelf ingredienten toe of laat weg. Een prima manier om je koelkast eens op te ruimen ;-)
Herkomst
Spinazie, aardappelen, knof, ui, wortel en venkel via biodynamische boerderij De Horsterhof in Duiven, blikken bonen en tomaten ingekocht bij de biologische groothandel. Heerlijk desembrood gebakken door bakker Tom van Otterloo.
400 g | Aardappelen | |
2 st | Bonen in blik | |
2 st | Tomatenblokjes, blik | |
2 st | Venkel | |
2 st | Ui | |
2 st | Winterpeen | |
600 g | Spinazie | |
4 st | Knoflookteen | |
2 st | Bouillonblokje | |
8 takjes | Peterselie | |
4 st | Pavé broodje | |
Olijfolie | ||
st | Peper en zout |
- Snipper de uien en knoflook en bak ze een paar minuten op middelhoog vuur in een hapjespan of grote wok.
- Schil de wortel en snijd in stukjes, ontdoe de venkel van loof en kontje, snijd fijn en voeg toe aan de uien in de wok. Fruit het geheel een minuut of 20 tot het zacht en een beetje gekaramelliseerd is.
- Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snipper de peterselie. Was de spinazie en snijd overdwars in reepjes van ± 1 cm.
- Giet na de 20 minuten het blik tomaten, ⅔ van de peterselie en de aardappel erbij en laat het nog een minuut of 10 pruttelen.
- Doe dan de bonen uit blik (incl. sap) erbij.
- Maak de bouillon met 1/2 ltr. water en een half bouillonblokje per persoon. Giet over het geheel en laat de soep zo nog 30 min. zachtjes koken.
- Na 20 minuten de spinazie toevoegen.
- Als de soep bijna zo dik is als een stoofpotje, is hij klaar. (Nu al super lekker, maar de volgende dag op z'n lekkerst).
- Serveer met het brood, evt. kaas, olijfolie en/of peterselie en eventueel nog wat peper en zout.
Tip: De soep is meteen al heerlijk, maar morgen nog lekkerder!
Eet smakelijk!
-
Vlees
Traybake met venkel en bbq worst Voorjaarsgerecht ui de oven Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bonen burrito met tomaat en gemarineerde rode ui Vegan Mexicaanse wraps Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bloemkoolsteak met zoete puree Vegan steak! Bekijk gerecht -
Vlees
Spitskool op zijn Italiaans met pasta Spitskool door de pasta! Bekijk gerecht -
Vis
Salade van witte asperges met zalm en aardappelen Lentesalade! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gevulde paprika's met olijf, couscous en gedroogde tomaten Top-ingredienten! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vega-stamp met raapstelen, walnoten, gedroogde tomaten en oesterzwammen Vega-twist! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Moederdag ontbijt Bereid met liefde! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Courgettes gevuld met boekweit en tomaat Gezonde vegetarische courgette uit de oven Bekijk gerecht