Italiaanse maaltijdsoep - ribolitta
Op herhaling omdat het zo heerlijk is: Ribollita is een traditionele Toscaanse maaltijdsoep. Eigenlijk heel simpel te maken en (tip!) heel goed vooruit te maken en later op te warmen, wordt ie alleen maar lekkerder. De inspiratie kregen we door een recept voor dit gerecht van Karin Luiten in de Volkskrant maar online vond ik veel Ribolitta-recepten die allemaal variaties op dit thema zijn. Ga lekker los dus en voeg vooral zelf ingredienten toe of laat weg. Een prima manier om je koelkast eens op te ruimen ;-)
Herkomst
Spinazie, aardappelen, knof, ui, wortel en venkel via boerderij De Horsterhof in Duiven, blikken bonen en tomaten ingekocht bij de biologische groothandel. Heerlijk brood gebakken door bakkerij Hilvers uit Arnhem.
400 g | Aardappelen | |
2 st | Bonen in blik | |
2 st | Tomatenblokjes, blik | |
2 st | Venkel | |
2 st | Ui | |
2 st | Winterpeen | |
600 g | Spinazie | |
4 st | Knoflookteen | |
2 st | Bouillonblokje | |
8 takjes | Peterselie | |
4 st | Pavé broodje | |
Olijfolie | ||
st | Peper en zout |
- Snipper de uien en knoflook en bak ze een paar minuten op middelhoog vuur in een hapjespan of grote wok.
- Schil de wortel en snijd in stukjes, ontdoe de venkel van loof en kontje, snijd fijn en voeg toe aan de uien in de wok. Fruit het geheel een minuut of 20 tot het zacht en een beetje gekaramelliseerd is.
- Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snipper de peterselie. Was de spinazie en snijd overdwars in reepjes van ± 1 cm.
- Giet na de 20 minuten het blik tomaten, ⅔ van de peterselie en de aardappel erbij en laat het nog een minuut of 10 pruttelen.
- Doe dan de bonen uit blik (incl. sap) erbij.
- Maak de bouillon met 1/2 ltr. water en een half bouillonblokje per persoon. Giet over het geheel en laat de soep zo nog 30 min. zachtjes koken.
- Na 20 minuten de spinazie toevoegen.
- Als de soep bijna zo dik is als een stoofpotje, is hij klaar. (Nu al super lekker, maar de volgende dag op z'n lekkerst).
- Serveer met het brood, evt. kaas, olijfolie en/of peterselie en eventueel nog wat peper en zout.
Tip: De soep is meteen al heerlijk, maar morgen nog lekkerder!
Eet smakelijk!
-
VeganGevulde koolrabi met noten en boekweit Bekijk gerecht
-
VegetarischAsperges à la flamande Op Vlaamse wijze met eieren, boter en peterselie. Bekijk gerecht
-
VeganVegan Chili sin Carne Vegan comfort food! Bekijk gerecht
-
VegetarischVega carpaccio van gepofte koolrabi met pesto en brood Koolrabi anders! Bekijk gerecht
-
VleesSatécurry met gewokte paksoi Eenvoudige curry met rundergehakt Bekijk gerecht
-
VisRaapstelenrisotto met gerookte zalmforel Lekker! Bekijk gerecht
-
VleesButter Chicken met naanbrood en Hollandse groenten Heerlijk Indiaas met een Hollandse twist Bekijk gerecht
-
VisBroccolipasta met gebakken zalmforel Lekker regionaal & lekker makkelijk Bekijk gerecht
-
VeganRoerbak van Chinese kool met verse bosknoflook Verse bosknoflook Bekijk gerecht