Italiaanse maaltijdsoep - ribolitta
Op herhaling omdat het zo heerlijk is in deze kille tijden: Ribollita is een traditionele Toscaanse maaltijdsoep. Eigenlijk heel simpel te maken en (tip!) heel goed vooruit te maken en later op te warmen, wordt ie alleen maar lekkerder. Mijn inspiratie kreeg ik door een recept voor dit gerecht van Karin Luiten in de Volkskrant maar online vond ik veel Ribolitta-recepten die allemaal variaties op dit thema zijn. Ga lekker los dus en voeg vooral zelf ingredienten toe of laat weg. Een prima manier om je koelkast eens op te ruimen ;-)
Herkomst
Palmkool van Kweekland, aardappelen van 't Gelders Eiland uit Lobith, knof, ui, wortel en venkel via biodynamische boerderij De Horsterhof in Duiven, blikken bonen en tomaten ingekocht bij biologische groothandel De Nieuwe Band, peterselie uit eigen tuin of via de Odin in de Steenstraat, heerlijk desemstokbrood gebakken door bakker Tom van Otterloo, ook in de Steenstraat.
400 g | Aardappelen | |
2 st | Bonen in blik | |
2 st | Tomatenblokjes, blik | |
2 st | Venkel | |
2 st | Ui | |
2 st | Winterpeen | |
400 g | Palmkool | |
4 st | Knoflookteen | |
2 st | Bouillonblokje | |
8 | Peterselie | |
2 st | Stokbrood | |
Olijfolie | ||
st | Peper en zout |
- Snipper de uien en knoflook en bak ze een paar minuten op middelhoog vuur in een hapjespan of grote wok.
- Schil de wortel en snijd in stukjes, ontdoe de venkel van loof en kontje, snijd fijn en voeg toe aan de uien in de wok. Fruit het geheel een minuut of 20 tot het zacht en een beetje gekaramelliseerd is.
- Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snipper de peterselie. Was de palmkool, verwijder de dikke nerf en snijd overdwars in reepjes van ± 1 cm.
- Giet na de 20 minuten het blik tomaten, ⅔ van de peterselie en de aardappel erbij en laat het nog een minuut of 10 pruttelen.
- Doe dan de bonen uit blik (incl. sap) erbij.
- Maak de bouillon met 1/2 ltr. water en een half bouillonblokje per persoon. Giet over het geheel en doe de palmkool erbij. Laat de soep zo nog 30 min. zachtjes koken.
- Als de soep bijna zo dik is als een stoofpotje, is hij klaar. (Nu al super lekker, maar de volgende dag op z'n lekkerst).
- Serveer met het stokbrood, evt. kaas, olijfolie en/of peterselie en eventueel nog wat peper en zout.
Tip: De soep is meteen al heerlijk, maar morgen nog lekkerder!
Eet smakelijk!
-
Vis
Pasta met vers gerookte forel en romige prei-saus Lekker regionaal & lekker makkelijk Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gekleurde bietjes met rijst, feta en pecanoten Superfood Bekijk gerecht -
Vlees
Hollandse bietenstamp met heerlijke rookworst Nu het nog kan! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Quiche met pompoen en palmkool Zonder deegbodem! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Penne met romige paddestoelensaus Mega Vega! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Italiaanse maaltijdsoep - ribolitta Hartverwarmende wintersoep! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vega-curry met knapperige bloemkool Puurlandtopper: kids vega 'favo'! Bekijk gerecht -
Vlees
Grove stamppot van bataat met reepjes kool, pastinaak en rookworst Ook zo vegetarisch te maken Bekijk gerecht -
Vis
Conchiglie met ansjovis, broccoli en hazelnoten Schelpjespasta! Bekijk gerecht