Italiaanse maaltijdsoep - ribolitta

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 60 minuten • Categorie: Soep

Op herhaling omdat het zo heerlijk is in deze koude tijden: Ribollita is een traditionele Toscaanse maaltijdsoep. Eigenlijk heel simpel te maken en (tip!) heel goed vooruit te maken en later op te warmen, wordt ie alleen maar lekkerder. Mijn inspiratie kreeg ik door een recept voor dit gerecht van Karin Luiten in de Volkskrant maar online vond ik veel Ribolitta-recepten die allemaal variaties op dit thema zijn. Ga lekker los dus en voeg vooral zelf ingredienten toe of laat weg. Een prima manier om je koelkast eens op te ruimen ;-)

 

Herkomst

Spinazie, aardappelen, knof, ui, wortel en venkel via biodynamische boerderij De Horsterhof in Duiven, blikken bonen en tomaten ingekocht bij biologische groothandel De Nieuwe Band, peterselie uit eigen tuin of via Odin, heerlijk desemstokbrood gebakken door bakker Tom van Otterloo.

Ingredienten
  400 g Aardappelen
  2 st Bonen in blik
  2 st Tomatenblokjes, blik
  2 st Venkel
  2 st Ui
  2 st Winterpeen
  600 g Spinazie
  4 st Knoflookteen
  2 st Bouillonblokje
  8 takjes Peterselie
  2 st Stokbrood
  Olijfolie
  st Peper en zout
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

 

  • Snipper de uien en knoflook en bak ze een paar minuten op middelhoog vuur in een hapjespan of grote wok.
  • Schil de wortel en snijd in stukjes, ontdoe de venkel van loof en kontje, snijd fijn en voeg toe aan de uien in de wok. Fruit het geheel een minuut of 20 tot het zacht en een beetje gekaramelliseerd is.
  • Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snipper de peterselie. Was de spinazie en snijd overdwars in reepjes van ± 1 cm.
  • Giet na de 20 minuten het blik tomaten, ⅔ van de peterselie en de aardappel erbij en laat het nog een minuut of 10 pruttelen.
  • Doe dan de bonen uit blik (incl. sap) erbij.
  • Maak de bouillon met 1/2 ltr. water en een half bouillonblokje per persoon. Giet over het geheel en laat de soep zo nog 30 min. zachtjes koken.
  • Na 20 minuten de spinazie toevoegen.
  • Als de soep bijna zo dik is als een stoofpotje, is hij klaar. (Nu al super lekker, maar de volgende dag op z'n lekkerst). 
  • Serveer met het stokbrood, evt. kaas, olijfolie en/of peterselie en eventueel nog wat peper en zout.

Tip: De soep is meteen al heerlijk, maar morgen nog lekkerder!

Eet smakelijk!