Risotto met prei, boontjes en spek

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Rijst

Op basis van een recept uit een Italiaans kookboek en geinspireerd door de Allerhande 'serveer' ik jullie deze ovenrisotto. De bereiding is eenvoudig en met een beetje geduld tover je in ongeveer 45 minuten een heerlijke regionale risotto uit je keuken. LET OP: dit gerecht vergt weinig bereidingstijd maar moet daarna nog wel 30 minuten in de oven. 

 

De prei, sperziebonen en de ui komen van de biologisch-dynamische boerderij De Horsterhof uit Duiven. Via de Nieuwe Band koop ik de biologische risotto in en de creme fraiche koop ik in via Natudis. De spekjes zijn van Pepijn Putman, slager in de Steenstraat in Arnhem die van ieder stukje vlees uit z'n winkel weet van welk dier het komt.

Ingredienten
  1 st Bouillonblokje
  400 g Sperziebonen
  200 ml Creme fraiche
  300 g Risotto rijst
  4 st Prei
  240 g Spekjes
  2 st Ui
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Maak de boontjes schoon en halveer ze. Halveer de prei in de lengte, was hem en snijd de helften in stukjes. Snijd de ui in ringen.
  • Verhit een grote hapjespan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in 5 min. uit.
  • Voeg eerst de ui en daarna de prei en de boontjes toe aan het spek en bak nog 5 min. op laag vuur.
  • Schep de risottorijst zo uit het pak erdoor en bak 5 min. al omscheppend tot de korrels glazig zijn.
  • Kook ondertussen water (met de waterkoker) voor 750 ml. bouillon. Maak de bouillon
  • Schep het mengsel van ui, spek, boontjes en prei in de ovenschaal en schenk de bouillon erover. Bak ca. 30 min. in de oven.
  • Neem uit de oven en roer de crème fraîche erdoor. Zet nog ca. 5 min. in de oven tot de risotto beetgaar is. Breng op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!