Italiaanse risotto met palmkool, shiitake en een twist
Bij Middelwaard uit Loo (je weet wel, van het veer Loo-Huissen) kweken ze tegenwoordig naast die heerlijk oesterzwammen ook shiitake. Dat vraagt om een lekker recept. In deze risotto combineer ik de paddestoelen met palmkool of zwarte kool, een famillid van onze boerenkool. Deze 'Cavolo Nero' wordt in Italië veel gegeten, onder andere met pasta of, zoals in dit geval, met risotto.
Shiitake paddestoelen van biologische kwekerij Middelwaard uit Loo. De palmkool, ui en knoflook via de biodynamische boerderij de Horsterhof, Oude kaas van de Kaastobbe in Duiven. Sinaasappels biologisch (en uit Spanje).
400 g | Shiitake paddestoelen | |
600 g | Palmkool | |
2 st | Oude Kaas | |
2 st | Ui | |
4 st | Knoflookteen | |
4 st | Bouillonblokje | |
2 st | Sinaasappel | |
300 st | Risotto rijst | |
Olijfolie | ||
Zout, peper |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Doe wat olijfolie in een (wok)pan en fruit daarin de gesnipperde ui en de geperste knoflookteen zacht gaar, maar niet bruin.
- Rasp ondertussen de sinaasappelen en pers wat sap uit.
- Maak 0,5 ltr bouillon p.p. met kokend water en de bouillonblokjes.
- Voeg de risotto toe aan de uien en bak even op hoog vuur tot hij licht begint te kleuren. Blus af met bouillon of (liever nog) een scheut witte wijn. Voeg ca. 2 eetlepepels sinaasappelsap en de rasp van 1 á 2 sinaasappels toe. Blijf nu af en toe roeren en giet telkens als de risotto wat droger wordt een flinke scheut bouillon toe tot je een mooie zachte, licht kleffe, korrel hebt.
- Was de palmkool; Houd een palmkoolblad p.p. heel. Snijd van de rest de dikke nerven eruit en verder in reepjes en kook alles (ook de hele bladeren) in water met een snufje zout in ongeveer 10 minuten beetgaar. Giet dit af.
- Bak de shiitke paddestoelen met wat zout en peper in een beetje olie op middelhoog vuur in een paar minuten gaar. (Snijd ze eventueel in stukjes vantevoren).
- Maak een bord op en gebruik het hele palmkoolblad als basis waarop je de andere ingrediënten legt.
- Maak af met de geraspte kaas.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vlees
Traybake met venkel en bbq worst Voorjaarsgerecht ui de oven Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bonen burrito met tomaat en gemarineerde rode ui Vegan Mexicaanse wraps Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bloemkoolsteak met zoete puree Vegan steak! Bekijk gerecht -
Vlees
Spitskool op zijn Italiaans met pasta Spitskool door de pasta! Bekijk gerecht -
Vis
Salade van witte asperges met zalm en aardappelen Lentesalade! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gevulde paprika's met olijf, couscous en gedroogde tomaten Top-ingredienten! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vega-stamp met raapstelen, walnoten, gedroogde tomaten en oesterzwammen Vega-twist! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Moederdag ontbijt Bereid met liefde! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Courgettes gevuld met boekweit en tomaat Gezonde vegetarische courgette uit de oven Bekijk gerecht