Rode bieten risotto met geitenkaas & walnoten

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 50 minuten • Categorie: Rijst

Op de site seasonwithlove.nl kwam ik deze mooie risotto tegen met rode bietjes. Echt wat voor het winterseizoen. Ik heb hem een beetje verder aangekleed met wat extra ingrediënten en winterveldsla ernaast. Smullen!

 
Ingredienten
  8 st Rode bietjes
  300 st Risotto rijst
  400 g Veldsla
  300 st Geitenkaas vers 125g
  2 st Bouillonblokje
  2 st Ui
  100 g Walnoten
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Ontdoe de bietjes van de meeste klei en snijd kop en kont eraf. Kook gedurende ± 45 minuten in hun velletje tot ze gaar zijn (even prikken met een vork om te checken). Haal de bieten van het vuur, koel ze met koud water en als het goed is trek je nu vrij makkelijk het velletje eraf. Snijd vervolgens de biet in blokjes van ± 1cm. (Dit kan je eventueel ook al een dag eerder doen tijdens het koken van een ander gerecht zodat je de volgende dag sneller klaar bent)
  • Snipper intussen de ui. 
  • Was de veldsla en ontdoe ze eventueel van de worteltjes. Omdat veldsla zo'n lekkere smaak van zichzelf heeft gebruik ik er meestal geen dressing over. Dat kan natuurlijk wel, bijv. met 1/3 slagroom, 1/3 olijfolie en 1/3 (wijn- of basamico) azijn. Afmaken met wat basterdsuiker, peper, zout of mosterd. 
  • Maak de bouillon (± 300ml p/p) met een bouillonblokje per 2 personen.
  • Doe een beetje roomboter en een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui-snippers op half-hoog vuur. Doe hierbij de risottorijst (75g p/p) en bak al omscheppend kort aan. Als de korrels licht verkleuren en gaan glanzen kun je beginnen met vocht toe te voegen. Blus eerst af met een scheut wijn. Vervolgens voeg je telkens een flinke scheut bouillon toe, voeg pas nieuwe bouillon toe als de rest is opgenomen. Roer, en ga zo door tot de rijst beetgaar is (duurt ± 20 minuten)
  • Voeg deze 'biet in blokjes' vlak voor het einde toe aan de risotto. Wanneer de rijst gaar is kun je de risotto afmaken met een klont roomboter. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
  • Serveer in een schaaltje of op een diep bord en verbrokkel hier de geitenkaas en walnoten overheen. Serveer de veldsla ernaast.

Eet smakelijk!