Tongschar met krieltjes en botersla
De schar of tongschar is een platvis en leeft, net als schol, op een zanderige bodem. In Nederland staat hij niet zo vaak op het menu, wat eigenlijk onterecht is want schar is een magere en smakelijke te bereiden vis waarvan de smaak overeenkomt met tong. Ik combineer hem, vrij traditioneel met een mooie salade en aardappeltjes.
De Scharretjes haal ik bij de visbroertjes in de Steenstraat die me ook de tip gaven deze eens in een recept te verwerken. (Bij deze Wiebe!). De (hopenlijk nieuwe) aardappelen haal ik bij de Horsterhof net als de prachtige sla.
800 g | Krielaardappeltje | |
4 st | Tongschar | |
1 st | Krop sla | |
20 st | Kerstomaatjes | |
8 st | Lente-uitje | |
Balsamico azijn | ||
st | Peper en zout | |
g | Boter | |
Olijfolie |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Kook de krieltjes tot ze beetgaar zijn (± 15 minuten). Voor de pro's: spoel de krieltjes even met koud water, halveer ze en bak in een flinke klont echte boter en oliojfolie.
- Pluk de balderen van de slakrop en scheur ze wat kleiner. Was de sla grondig (hij komt van de volle grond!).
- Snij het wit en lichte groen van de bosuitjes tot kleine ringetjes. Halveer de tomaatjes.
- Gooi alles door elkaar en maak af met slasaus of een vinaigrette (van bijv balsamicoazijn, olijfolie en wat mosterd en/of honing.)
Scharren bakken:
- Verhit een echt flinke klont boter in koekenpan(nen) met dikke bodem en een goede anti- aanbaklaag. Leg de scharren met de witte kant naar beneden in de pannen. Bak 2 minuten op hoog vuur, vuur laag.10 sec wachten (dan laat het vel los van de panbodem) draai scharren om. Nog 2 minuten op hoog vuur. afhankelijk van de dikte van de scharren laat je ze al dan niet doorgaren op laag vuur. Daarna zijn ze makkelijk over te doen naar een bord.
Serveer samen met de aardappeltjes en de salade.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vegetarisch
Winterse vegetarische salade met zoete aardappel en veldsla Bekijk gerecht -
Vis
Savooiekoolrolletjes met pastinaak-zalmforelpuree Hollands culinair! Bekijk gerecht -
Vegan
Rijke groentenstoof met bonen In een tajine of stoofpan Bekijk gerecht -
Vlees
Zelfgemaakte kippensoep met brood Heerlijke verwarmende medicinale soep! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gebakken Yacon met Quinoa en Geroosterde Groenten Een ondergrondse knol met de smaak van fruit! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Spruitjes uit de wok met kruidige rijst Zo wil iedereen spruitjes eten Bekijk gerecht -
Vlees
SherPing pannenkoeken van Jamie Chinese gevulde pannenkoeken Bekijk gerecht -
Vegan
Noedels met aubergine, prei en noten In een handomdraai op tafel Bekijk gerecht -
Vlees
Venezolaanse Arepas met kip Venezolaanse Arepas met kip Bekijk gerecht