Tongschar met krieltjes en botersla
De schar of tongschar is een platvis en leeft, net als schol, op een zanderige bodem. In Nederland staat hij niet zo vaak op het menu, wat eigenlijk onterecht is want schar is een magere en smakelijke te bereiden vis waarvan de smaak overeenkomt met tong. Ik combineer hem, vrij traditioneel met een mooie salade en aardappeltjes.
De Scharretjes haal ik bij de visbroertjes in de Steenstraat die me ook de tip gaven deze eens in een recept te verwerken. (Bij deze Wiebe!). De (hopenlijk nieuwe) aardappelen haal ik bij de Horsterhof net als de prachtige sla.
800 g | Krielaardappeltje | |
4 st | Tongschar | |
1 st | Krop sla | |
20 st | Kerstomaatjes | |
8 st | Lente-uitje | |
Balsamico azijn | ||
st | Peper en zout | |
g | Boter | |
Olijfolie |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Kook de krieltjes tot ze beetgaar zijn (± 15 minuten). Voor de pro's: spoel de krieltjes even met koud water, halveer ze en bak in een flinke klont echte boter en oliojfolie.
- Pluk de balderen van de slakrop en scheur ze wat kleiner. Was de sla grondig (hij komt van de volle grond!).
- Snij het wit en lichte groen van de bosuitjes tot kleine ringetjes. Halveer de tomaatjes.
- Gooi alles door elkaar en maak af met slasaus of een vinaigrette (van bijv balsamicoazijn, olijfolie en wat mosterd en/of honing.)
Scharren bakken:
- Verhit een echt flinke klont boter in koekenpan(nen) met dikke bodem en een goede anti- aanbaklaag. Leg de scharren met de witte kant naar beneden in de pannen. Bak 2 minuten op hoog vuur, vuur laag.10 sec wachten (dan laat het vel los van de panbodem) draai scharren om. Nog 2 minuten op hoog vuur. afhankelijk van de dikte van de scharren laat je ze al dan niet doorgaren op laag vuur. Daarna zijn ze makkelijk over te doen naar een bord.
Serveer samen met de aardappeltjes en de salade.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
VeganGevulde koolrabi met noten en boekweit Bekijk gerecht
-
VegetarischAsperges à la flamande Op Vlaamse wijze met eieren, boter en peterselie. Bekijk gerecht
-
VeganVegan Chili sin Carne Vegan comfort food! Bekijk gerecht
-
VegetarischVega carpaccio van gepofte koolrabi met pesto en brood Koolrabi anders! Bekijk gerecht
-
VleesSatécurry met gewokte paksoi Eenvoudige curry met rundergehakt Bekijk gerecht
-
VisRaapstelenrisotto met gerookte zalmforel Lekker! Bekijk gerecht
-
VleesButter Chicken met naanbrood en Hollandse groenten Heerlijk Indiaas met een Hollandse twist Bekijk gerecht
-
VisBroccolipasta met gebakken zalmforel Lekker regionaal & lekker makkelijk Bekijk gerecht
-
VeganRoerbak van Chinese kool met verse bosknoflook Verse bosknoflook Bekijk gerecht