Schorseneren met gerookte zalmforel en bieslooksaus

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Schorseneren worden ook wel eens ‘de asperges van de arme man’ genoemd. Maar ze smaken heel anders en zijn superlekker. Schorseneren zijn lastig schoon te maken en te schillen omdat er kleverige, melkwitte stof vrijkomt. Vandaar komt de naam keukenmeidenverdriet. Draag hierbij plastic handschoenen of houd de schorseneren onder water in een bak of pan tijdens het schillen. Sommigen borstelen de wortels af en schillen ze pas na het koken.. Leg de schorseneren na het schillen direct in water met azijn om de kleur te behouden.

 

Zalmforelfilet warmgerookt als vanouds van 't Smallert uit Emst. Schorseneren van biodynamische boerderij De Horsterhof uit Duiven net als de eitjes van hun eigen kippen. De krieltjes en bieslook worden lokaal ingekocht via Distreko.

Ingredienten
  1 st Knoflookteen
  1000 g Schorseneren
  400 g Zalmforelfilet, warmgerookt
  8 st Eieren
  1 st Creme Fraiche 125ml
  12 takjes Bieslook
  1000 g Krielaardappeltje
  Mosterd
  ml Azijn
  Boter
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

 

  • Doe de azijn in een ruime kom met water. Schil de schorseneren met een dunschiller en halveer. Leg de stelen direct na het schillen in het azijnwater. Neem de schorseneren uit de kom en breng met schoon water en zout aan de kook. Kook ze in 15 min. gaar.
  • Kook ondertussen de krieltjes in 10-15 min. gaar. Kook de eieren in een steelpan in 8 min. hard.
  • Roer ondertussen de crème fraîche los. Pers de knoflook. Meng de crème fraîche met de knoflook, mosterd en bieslook. Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de eieren onder stromend water schrikken. Pel en halveer ze. Giet de schorseneren en krieltjes af. Verdeel de schorseneren met de zalmforel en eieren over borden. Schep er een lepel bieslookroom bij. Serveer met de krieltjes.