Skrei met gebakken bloemkool en ovenaardappeltjes
Skrei is kabeljauw vis die slechts enkele weken per jaar verkrijgbaar is. Van januari t/m eind maart. Daarom wordt het ook wel een winterkabeljauw genoemd. In het Noors betekent Skrei ‘reiziger’. Het maakt in de paartijd een lange overtocht van de Barentszee naar de Lofoten, een eilandengroep in Noorwegen. Tijdens deze tocht zwemt de vis honderden kilometers en verandert hierdoor ook zijn voedingspatroon. Het vlees wordt hierdoor vaster en witter. Onder visliefhebbers wordt dit zeer gewaardeerd en skrei staat dan ook bekend om een nog beter stukje kabeljauw. Alleen de kabeljauw die in het seizoen voor de kust van Noorwegen gevangen wordt, mag skrei genoemd worden.
Luuk van de visbroertjes tipte me op de Skrei "nu is het seizoen". Ze zullen wat moois inkopen op de veiling. Bloemkool ingekocht via de Horsterhof (maar komt uit Frankrijk), net als de knoflook, aardappelen van Landgoed Huys Sevenaer. De rozemarijn is vers en van Kweekland.
500 g | Skrei-filet | |
1 st | Bloemkool | |
800 g | Aardappelen | |
4 takjes | Rozemarijn | |
4 st | Knoflookteen | |
Kerriepoeder | ||
st | Peper en zout | |
g | Roomboter |
De aardappelen
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Schil de aardappelen en snijd in partjes/blokjes van ± 3 cm. Doe de blokjes aardappel in een grote pan koud water met wat zout en breng ze aan de kook. Laat een paar minuten doorkoken en laat ze vervolgens meteen in een vergiet uitlekken en een paar minuten uitwasemen, tot ze min of meer droog zijn.
- Rits de rozemarijnblaadjes van de takjes. Plet de koflooktenen met de zijkant van je mes, verwijder gemakkelijk het velletje en snijd in een paar stukjes.
- Vet een braadslee in met wat olijfolie. Doe de knoflook, aardappeltjes en rozemarijn erin. Bestrooi ze met wat peper en zout en hussel alles goed door elkaar. Zet de braadslee 20 tot 25 minuten in de oven, schud de aardappelen regelmatig en haal ze uit de oven wanneer ze lekker goudbruin en krokant zijn.
De bloemkool
- Snij de bloemkool eerst in zo groot mogelijke roosjes. Deze roosjes snij je vervolgens in dunne plakjes.
- Bestrooi de bloemkool met de kerriepoeder en zout en peper naar smaak.
- Verhit een paar flinke klonten boter in de pan voeg evt. nog wat olijfolie toe, ze hebben ruim vet nodig. Bak de bloemkoolplakjes ongeveer 5 minuten aan de ene kant en 5 minuten aan de andere kant afhankelijk van de dikte van je plakjes. Haal uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier tot het serveren
De Skrei
- Dep met keukenrol beide kanten van de vis heel goed droog. Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en leg de visfilets met de huidkant naar beneden in de pan. Draai het vuur op 3/4.
- Laat de vis met rust en keer pas om als de huid min of meer uit zichzelf loslaat van de pan en de vis ongeveer voor driekwart gaar is. Gaar de vis nu nog voor een één a twee minuten aan de andere zijde, afhankelijk van de dikte van de vis.
- Haal de skrei uit de pan en leg deze met de huid naar boven op het bord.
- Serveer direct met de aardappelen en de bloemkool ernaast.
Eet smakelijk!
-
VegetarischAndijviestamp met paprika, tomaat en kaas Frisse vega stamp Bekijk gerecht
-
VeganZoete aardappelsoep Romige voedzame soep Bekijk gerecht
-
VleesSperziebonen met pikante tomatengehaktsaus en rijst Kruidig, snel en gezond weekgerecht Bekijk gerecht
-
VeganBladmosterd en geroosterde kikkererwten met zoete aardappel stamp Low carb! Bekijk gerecht
-
VleesPaksoi stamppot met gehaktballetjes Hollandse stamp met Oosterse twist Bekijk gerecht
-
VisAspergesoep met zalmforel Romige soep van het witte goud Bekijk gerecht
-
VeganGevulde koolrabi met noten en boekweit Bekijk gerecht
-
VegetarischAsperges à la flamande Op Vlaamse wijze met eieren, boter en peterselie. Bekijk gerecht
-
VegetarischMoederdag ontbijt Bereid met liefde! Bekijk gerecht