Skrei met gebakken bloemkool en ovenaardappeltjes

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Skrei is kabeljauw vis die slechts enkele weken per jaar verkrijgbaar is. Van januari t/m eind maart. Daarom wordt het ook wel een winterkabeljauw genoemd. In het Noors betekent Skrei ‘reiziger’. Het maakt in de paartijd een lange overtocht van de Barentszee naar  de Lofoten, een eilandengroep in Noorwegen. Tijdens deze tocht zwemt de vis honderden kilometers en verandert hierdoor ook zijn voedingspatroon. Het vlees wordt hierdoor vaster en witter. Onder visliefhebbers wordt dit zeer gewaardeerd en skrei staat dan ook bekend om een nog beter stukje kabeljauw. Alleen de kabeljauw die in het seizoen voor de kust van Noorwegen gevangen wordt, mag skrei genoemd worden. 

 

Luuk van de visbroertjes tipte me op de Skrei "nu is het seizoen". Ze zullen wat moois inkopen op de veiling. Bloemkool ingekocht via de Horsterhof (maar komt uit Frankrijk), net als de knoflook, aardappelen via 't Gelders Eiland. De rozemarijn is vers en van Kweekland.

Ingredienten
  500 g Skrei-filet
  1 st Bloemkool
  800 g Aardappelen
  4 takjes Rozemarijn van Kweekland
  4 st Knoflookteen
  Kerriepoeder
  st Peper en zout
  g Roomboter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

De aardappelen

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Schil de aardappelen en snijd in partjes/blokjes van ± 3 cm. Doe de blokjes aardappel in een grote pan koud water met wat zout en breng ze aan de kook. Laat een paar minuten doorkoken en laat ze vervolgens meteen in een vergiet uitlekken en een paar minuten uitwasemen, tot ze min of meer droog zijn.
  • Rits de rozemarijnblaadjes van de takjes. Plet de koflooktenen met de zijkant van je mes, verwijder gemakkelijk het velletje en snijd in een paar stukjes.
  • Vet een braadslee in met wat olijfolie. Doe de knoflook, aardappeltjes en rozemarijn erin. Bestrooi ze met wat peper en zout en hussel alles goed door elkaar. Zet de braadslee 20 tot 25 minuten in de oven, schud de aardappelen regelmatig en haal ze uit de oven wanneer ze lekker goudbruin en krokant zijn.

De bloemkool

  • Snij de bloemkool eerst in zo groot mogelijke roosjes. Deze roosjes snij je vervolgens in dunne plakjes.
  • Bestrooi de bloemkool met de kerriepoeder en zout en peper naar smaak. 
  • Verhit een paar flinke klonten boter in de pan voeg evt. nog wat olijfolie toe, ze hebben ruim vet nodig. Bak de bloemkoolplakjes ongeveer 5 minuten aan de ene kant en 5 minuten aan de andere kant afhankelijk van de dikte van je plakjes. Haal uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier tot het serveren

De Skrei

  • Dep met keukenrol beide kanten van de vis heel goed droog. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en leg de visfilets met de huidkant naar beneden in de pan. Draai het vuur op 3/4.
  • Laat de vis met rust en keer pas om als de huid min of meer uit zichzelf loslaat van de pan en de vis ongeveer voor driekwart gaar is. Gaar de vis nu nog voor een één a twee minuten aan de andere zijde, afhankelijk van de dikte van de vis.
  • Haal de skrei uit de pan en leg deze met de huid naar boven op het bord.
  • Serveer direct met de aardappelen en de bloemkool ernaast.

Eet smakelijk!