Spaghetti a la bolognese

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 120 minuten • Categorie: Pasta

Deze saus maakte mijn moeder altijd als we spaghetti aten. Een heel speciale; het is eigenlijk een stoof gerecht. Hoe langer het op staat hoe lekkerder de saus.  Laat hem in ieder geval 4 uur zachtjes pruttelen. Wij wisten als we uit school kwamen meteen dat we spaghetti aten met de geuren die dan de hele middag uit de keuken kwamen, heerlijk!

 

Vlees van boerderij Dykhoeve uit Herwen. Kruiden, ui en tomaat van boerderij de Horsterhof uit Duiven. Geraspte kaas van de Kaastobbe.

Ingredienten
  500 g Rundvlees in blokjes
  300 g Spekjes, gerookt
  1 st Spaghetti
  2 st Kaas, geraspt, 100g
  8 st Tomaten
  4 takjes Basilicum
  4 takjes Oregano
  2 Laurier
  2 st Bouillonblokje
  2 st Tomatenpuree
  4 st Knoflookteen
  2 st Ui
  200 ml Witte wijn
  50 g Bloem
  50 g Roomboter
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze

Snijd de knoflook fijn en de ui in blokjes. Hak de oregano. Zet een braadpan op hoog vuur met boter er in. Als het bruin begint te worden, kun je het rundvlees erbij doen. Goed rondom aanbakken, gaat vrij snel op hoog vuur en dan de spekblokjes erbij en verder aanbakken.

De knoflook en de ui erbij fruiten (vuur mag iets lager nu). Als deze wat zacht/glazig zijn geworden de tomatenpuree er goed doorheen roeren.

Bloem er heel goed doorheen roeren en garen zodat het een egaal geheel wordt. Afblussen met witte en goed doorroeren. Het vuur mag nu weer iets lager.

Dan het bouillonblokje en 300ml lauwwarm water per 2 personen (evt beetje bij beetje) erdoor roeren totdat de saus de gewenste dikte heeft. Laurierblaadje, oregano en peper erdoor roeren. Als het zachtjes pruttelt, het vuur op z’n allerlaagst zetten en deksel op de pan. 

De komende vier uur af en toe roeren en zorgen dat het zachtjes blijft pruttelen en niet aan de bodem vast plakt.

Kook de spaghetti en maak een salade van de tomaten, basilicum en vinaigrette. Serveer met geraspte kaas.