Pasta met prei & gerookte hamblokjes

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Pasta

Ham en prei zijn een gouden combinatie, zeker als ze van de beste leveranciers uit de regio komen: Lekkere en makkelijke doordeweekse pasta. 

 

Prei, ui en knoflook van de Horsterhof uit Duiven. Walnoten en pasta van de Nieuwe Band en de gerookte ham van slagerij Putman uit de Steenstraat.

Ingredienten
  300 st Penne pasta
  4 st Prei
  1 st Ui, gesnipperd
  1 st Knoflookteen
  200 g Hamblokjes, gerookt
  4 st Takje(s) Tijm
  80 g Walnoten
  8 st Eetlepels creme fraiche
  Mosterd
  Witte wijn
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Maak de prei schoon (dekblad eraf en even goed wassen) en snij in plakjes van 1 a 2 cm. Kook ze een minuut of drie en giet ze af en laat ze uitlekken. 
  • Zet dezelfde pan met ruim water en een goede hand zout op en breng aan de kook.
  • Bak ondertussen de walnoten even kort aan in een 'droge' koekepan (zonder olie of boter) en leg ze apart. Let op! Ze branden snel aan dus blijven schudden met de pan.
  • Bak daarna de gerookte ham in een heel klein scheutje olie in dezelfde pan, deze kun je naar smaak wat langer bakken om ze knapperiger te maken. 
  • Doe nog een scheutje olijfolie in dezelfde koekepan en bak de preistukjes rondom zachtjes aan en bestrooi ze met wat zout en peper. Leg ze apart.
  • Bak in dezelfde koekepan de gesnipperde ui heel zachtjes in 5-10 minuten glazig in een nieuw scheutje olie, blijf omroeren. Rits de blaadjes van de tijm en voeg ze aan het einde van de baktijd toe. Pers dan ook de teen knoflook er boven uit en bak ook even zacht mee.
  • Kook ondertussen de pasta in de pan met water en zout volgens de gebruiksaanwijzing 'al dente' (niet te hard, niet te zacht, proef elke minuut vanaf een minuut of 7).
  • Voeg wat creme fraiche toe aan de uitjes, een lepel mosterd en een scheut witte wijn. Roer om. Voeg de prei en ham toe en hussel. Is de saus nog te dik naar je smaak, voeg dan wat water toe. Laat dit geheel kort pruttelen.
  • Zet iedereen aan tafel (de gasten wachten op de pasta en niet andersom!). Giet de pasta af zodra hij klaar is en verdeel hem over de borden, lepel een mooie kwak saus in het midden en bestrooi met walnoten. Of serveer het geheel in een opgewarmde schaal, de saus in het midden en de walnoten eroverheen.
  • Serveer meteen.

Eet smakelijk!