Spruitjes uit de wok met kruidige rijst

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 35 minuten • Categorie: Graan

Niet iedereen is fan van spruitjes en vooral kinderen kunnen het kleine, groene kooltje niet zien of luchten. Wellicht dat dit te maken heeft met het feit dat we in Nederland spruitjes voornamelijk koken. Terwijl je bij het bakken of grillen van spruitjes meer smaak kan toevoegen.

 

Spruitjes van tuinderij Bodemliefde uit Giesbeek. Sjalotten, gember, ui en knoflook via bioboerderij de Horsterhof uit Duiven. De kardemonpeulen zijn van The Good Spice. Rijst, cashewnoten en bouillionblokje kopen we in.

 

Ingredienten
  600 g Spruitjes
  2 st Sjalotten
  1 st Ui
  300 g Rijst
  2 st Gemberwortel duim
  400 g Kastanjechampignons
  120 g Cashewnoten
  4 st Kardemonpeulen
  4 st Knoflookteen
  1 st Bouillonblokje
  st Sojasaus
  Komijnzaad
  Zout, peper
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Zet een grote pan water op voor de rijst en de spruitjes. Snipper de ui en de sjalotjes (hou apart) en pers de knoflook uit. Kneus de kardemonpeulen en plet ze met een plat mes.
  • Verhit in een soeppan de helft van de olie en fruit daarin de ui, 1/3 van de knoflook, de kardemonpeulen en het komijnzaad. Voeg de rijst toe en roer goed om. Voeg dan het water (1 kopje rijst op 2 kopjes water) en het bouillonblokje toe, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat zachtjes pruttelen gedurende 30 minuten, in principe zonder deksel. Blijf roeren en als het te snel droog kookt doe je op het laatst wel een deksel erop. Haal de kardemonpeulen op het laatst uit de rijst, die kan je niet eten.
  • Hak intussen de gember fijn. Haal het kontje van de spruitjes, kruis ze in en halveer als ze erg groot zijn. Je wil ze ongeveer zo groot hebben als een halve champignon.
  • Breng weer water aan de kook in een pan, voeg de spruitjes toe en kook ze een minuut of 4 a 5. Hou ze goed in de gaten, ze moeten niet helemaal zacht worden.
  • Snij intussen de champignons door de helft.
  • Verhit de overgebleven olie in een wok en fruit hierin de sjalot, gember en rest van de knoflook. Voeg de champignons toe en roerbak 2 a 3 minuten. Voeg daarna de uitgelekte spruitjes toe en roerbak nog eens 3 minuten. Hak de cashewnoten grof en voeg ze toe.
  • Breng op smaak met zout en peper, nootmuskaat (als je ervan houdt) en sojasaus.