Spruitjes uit de wok met kruidige rijst
Niet iedereen is fan van spruitjes en vooral kinderen kunnen het kleine, groene kooltje niet zien of luchten. Wellicht dat dit te maken heeft met het feit dat we in Nederland spruitjes voornamelijk koken. Terwijl je bij het bakken of grillen van spruitjes meer smaak kan toevoegen.
Spruitjes van tuinderij Bodemliefde uit Giesbeek. Sjalotten, gember, ui en knoflook via bioboerderij de Horsterhof uit Duiven. De kardemonpeulen zijn van The Good Spice. Rijst, cashewnoten en bouillionblokje kopen we in.
600 g | Spruitjes | |
2 st | Sjalotten | |
1 st | Ui | |
300 g | Rijst | |
2 st | Gemberwortel duim | |
400 g | Kastanjechampignons | |
120 g | Cashewnoten | |
4 st | Kardemonpeulen | |
4 st | Knoflookteen | |
1 st | Bouillonblokje | |
st | Sojasaus | |
Komijnzaad | ||
Zout, peper | ||
Olijfolie |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Zet een grote pan water op voor de rijst en de spruitjes. Snipper de ui en de sjalotjes (hou apart) en pers de knoflook uit. Kneus de kardemonpeulen en plet ze met een plat mes.
- Verhit in een soeppan de helft van de olie en fruit daarin de ui, 1/3 van de knoflook, de kardemonpeulen en het komijnzaad. Voeg de rijst toe en roer goed om. Voeg dan het water (1 kopje rijst op 2 kopjes water) en het bouillonblokje toe, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat zachtjes pruttelen gedurende 30 minuten, in principe zonder deksel. Blijf roeren en als het te snel droog kookt doe je op het laatst wel een deksel erop. Haal de kardemonpeulen op het laatst uit de rijst, die kan je niet eten.
- Hak intussen de gember fijn. Haal het kontje van de spruitjes, kruis ze in en halveer als ze erg groot zijn. Je wil ze ongeveer zo groot hebben als een halve champignon.
- Breng weer water aan de kook in een pan, voeg de spruitjes toe en kook ze een minuut of 4 a 5. Hou ze goed in de gaten, ze moeten niet helemaal zacht worden.
- Snij intussen de champignons door de helft.
- Verhit de overgebleven olie in een wok en fruit hierin de sjalot, gember en rest van de knoflook. Voeg de champignons toe en roerbak 2 a 3 minuten. Voeg daarna de uitgelekte spruitjes toe en roerbak nog eens 3 minuten. Hak de cashewnoten grof en voeg ze toe.
- Breng op smaak met zout en peper, nootmuskaat (als je ervan houdt) en sojasaus.
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vegetarisch
Hét PUURland Kerstmenu 2023 (vega) Kerst dit jaar helemaal lokaal! Bekijk gerecht -
Vlees
Hét PUURland Kerstmenu 2023 Kerst dit jaar helemaal lokaal! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Rode Bieten tartaar met quinoa (voorgerecht) Een heerlijk kerst voorgerecht met als basis zachte rode bietjes Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Luxe Pompoensoep (tussengerecht) Heerlijke verwarmende pompoensoep met een luxe twist! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood saus (hoofdgerecht vega) Lekker en creatief vegetarisch! Bekijk gerecht -
Vlees
Gepofte knolselderij met stoofvlees van De Houberg (hoofdgerecht vlees) Lekker en creatief! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Appelcrumble met hangop (dessert) Echt Hollands toetje! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bijgerechten kerst Smaakvolle bijgerechten voor het kerstdiner! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Geroosterde Groenten Traybake met Feta en Kruiden Laat de oven het werk doen Bekijk gerecht