Spruitjes uit de wok met kruidige rijst
Niet iedereen is fan van spruitjes en vooral kinderen kunnen het kleine, groene kooltje niet zien of luchten. Wellicht dat dit te maken heeft met het feit dat we in Nederland spruitjes voornamelijk koken. Terwijl je bij het bakken of grillen van spruitjes meer smaak kan toevoegen.
Spruitjes van tuinderij Bodemliefde uit Giesbeek. Sjalotten, gember, ui en knoflook via bioboerderij de Horsterhof uit Duiven. De kardemonpeulen zijn van The Good Spice. Rijst, cashewnoten en bouillionblokje kopen we in.
600 g | Spruitjes | |
2 st | Sjalotten | |
1 st | Ui | |
300 g | Rijst | |
2 st | Gemberwortel duim | |
400 g | Kastanjechampignons | |
120 g | Cashewnoten | |
4 st | Kardemonpeulen | |
4 st | Knoflookteen | |
1 st | Bouillonblokje | |
st | Sojasaus | |
Komijnzaad | ||
Zout, peper | ||
Olijfolie |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Zet een grote pan water op voor de rijst en de spruitjes. Snipper de ui en de sjalotjes (hou apart) en pers de knoflook uit. Kneus de kardemonpeulen en plet ze met een plat mes.
- Verhit in een soeppan de helft van de olie en fruit daarin de ui, 1/3 van de knoflook, de kardemonpeulen en het komijnzaad. Voeg de rijst toe en roer goed om. Voeg dan het water (1 kopje rijst op 2 kopjes water) en het bouillonblokje toe, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat zachtjes pruttelen gedurende 30 minuten, in principe zonder deksel. Blijf roeren en als het te snel droog kookt doe je op het laatst wel een deksel erop. Haal de kardemonpeulen op het laatst uit de rijst, die kan je niet eten.
- Hak intussen de gember fijn. Haal het kontje van de spruitjes, kruis ze in en halveer als ze erg groot zijn. Je wil ze ongeveer zo groot hebben als een halve champignon.
- Breng weer water aan de kook in een pan, voeg de spruitjes toe en kook ze een minuut of 4 a 5. Hou ze goed in de gaten, ze moeten niet helemaal zacht worden.
- Snij intussen de champignons door de helft.
- Verhit de overgebleven olie in een wok en fruit hierin de sjalot, gember en rest van de knoflook. Voeg de champignons toe en roerbak 2 a 3 minuten. Voeg daarna de uitgelekte spruitjes toe en roerbak nog eens 3 minuten. Hak de cashewnoten grof en voeg ze toe.
- Breng op smaak met zout en peper, nootmuskaat (als je ervan houdt) en sojasaus.
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vegetarisch
Andijviestamp met paprika, tomaat en kaas Frisse vega stamp Bekijk gerecht -
Vegan
Zoete aardappelsoep Romige voedzame soep Bekijk gerecht -
Vlees
Sperziebonen met pikante tomatengehaktsaus en rijst Kruidig, snel en gezond weekgerecht Bekijk gerecht -
Vegan
Bladmosterd en geroosterde kikkererwten met zoete aardappel stamp Low carb! Bekijk gerecht -
Vlees
Paksoi stamppot met gehaktballetjes Hollandse stamp met Oosterse twist Bekijk gerecht -
Vis
Aspergesoep met zalmforel Romige soep van het witte goud Bekijk gerecht -
Vegan
Gevulde koolrabi met noten en boekweit Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Asperges à la flamande Op Vlaamse wijze met eieren, boter en peterselie. Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Moederdag ontbijt Bereid met liefde! Bekijk gerecht