Stamp­pot van prei en gerookte ma­kreel

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Gerookte makreel: al jaren favouriet op zatetrdag bij ons: vers (wit)brood van Tom van Otterloo en dan een verse gerookte makreel erop (en een beetje mayo..). Smullen. De visbroertjes inspireerden me echter om makreel eens in een hoofdgerecht te gebruiken. Bij deze, een origineel recept met die heerlijke makreel als basis. Ook smullen!

 

Huisgerookte makrelen van de Zilte Zeemeermin in de Steenstraat (de Visbroertjes), mooie prei en wortelen van de Horsterhof, net als de rucola en lenteuitjes. aardappelen van 't Gelders Eiland.

Ingredienten
  1200 g Aardappelen
  4 st Prei
  8 st Bosuitjes
  100 g Rucola
  2 st Gerookte makreel
  600 g Winterpeen
  Mosterd
  st Peper en zout
  200 ml Melk
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Kook de aardappelen in 20 min. in ruim water met zout gaar. Giet af en laat van het vuur af even stomen met de deksel op de pan.
  • Was ondertussen de prei en snijd in ringen. Kook de prei 2 min. in water met zout en giet af.
  • Verwijder het vel en de graten van de makreel en verdeel de vis in stukken.
  • Snij de bosui in ringetjes.
  • Verhit de melk in een steelpannetje op laag vuur. Schenk de hete melk bij de aardappelen, voeg een flinke klont boter toe en stamp met de pureestamper tot een grove puree. Schep de prei, de makreel en de bosui door de puree. Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de rucola met een flinke scheut olie en verdeel over de stamppot.
  • Schil ondertussen de winterpeen, rasp hem dun en maak aan met een beetje olijfolie en mosterd naar smaak.
  • Serveer de stamppot met de wortelsalade ernaast.

Eet smakelijk!