Stamppot van snijbiet met Zweedse worst

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Dit mooie en eenvoudige recept is van de site Snijbiet.nl een site van Okke Amerongen die meerdere sites onderhoud met recepten voor specifieke groenten. Stamppot associeer je met herfst en winter maar ook in het voorjaar is een stamppot heerlijk. Door de snijbiet niet te koken maar rauw te verwerken blijft de smaak en kleur mooi behouden. Bak er een lekkere worst bij en je hebt ook nog eens een heerlijke jus voor erover!

 

Snijbiet uit de kas van de Horsterhof, aardappelen en ui uit de kelder. Worst van slagerij Putman uit de Steenstraat; de toevoeging zweeds betekend dat er wat mosterd en dille in verwerkt is, mooie combi met de snijbiet. 

Ingredienten
  1000 g Aardappelen
  400 g Snijbiet
  4 st Zweedse worst
  2 st Ui
  80 st Slagroom 125ml
  ml Melk
  st Peper en zout
  g Nootmuskaat
  Mosterd
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Schil de aardappels en kook ze in ruim water. Bak ondertussen de worsten in een flinke scheut olie tot ze een mooi bruin korstje hebben. Voeg 5 minuten voor het einde de grof gehakte ui toe en bak het mee tot de ui glazig is.
  • Snijd het blad van de snijbiet grof. Snijd de stelen van de snijbiet fijn. Was de snijbiet en laat het uitlekken in het vergiet. Giet het kokende water van de aardappelen af door het vergiet met snijbiet. De snijbiet slinkt en is hiermee licht geblancheerd.
  • Stamp de aardappels met een flinke scheut slagroom per persoon tot een gladde puree ontstaat (meng de slagroom evt. met kookvocht van de aardappelen als je een wat minder 'vette' puree wilt). Voeg mosterd, nootmuskaat, peper en zout toe naar smaak. Giet nu zoveel melk door de puree totdat er een gladde puree ontstaat. Roer de uitgelekte snijbiet erdoor en proef.
  • Haal de worsten uit de pan. Voeg een scheutje water aan de pan toe en klop het aanbaksel van de bodem. Kook het in tot een jus. Schep op ieder bord de snijbiet stamppot. Leg er een worst op. Lepel jus erover. 

Eet smakelijk!