Surinaamse zuurkool met rijst & vega-kipstuckjes

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 25 minuten • Categorie: Rijst

Zuurkool werd vroeger aan boord van schepen gezien als ideaal eten; goed houdbaar en - al wisten ze niet waarom - het voorkwam scheurbuik. Zo zal het ongetwijfeld ook in  Suriname terecht zijn gekomen waar de aardappelen zijn vervangen voor de lokale koolhydraad; rijst. Ik heb de traditionele kip en spekjes vervangen door de vegetarische variant van de Vegetarische slager; een prima alternatief! De de heerlijke zuurkool van de Horsterhof: het zuurtje van de kool en het zout van de spekjes combineren fantastisch.

 

Zuurkool van de Horsterhof, rijst ingekocht via De Nieuw Band, spekjes en kip van slagerij Putman, tomatenpuree van de biologische winkel.

Ingredienten
  400 g Zuurkool, huisgemaakt
  100 g Vega-spekjes van de vegetarische slager
  320 g Vega-kipstuckjes
  300 g Rijst
  4 Laurier
  20 g Tomatenpuree
  Kerriepoeder
  4 st Kruidnagels
  Zout, peper
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing (20 minuten)
  • Bak de spekblokjes in een flinke pan (alle ingrediënten moeten er straks in) zachtjes in een beetje olie.
  • Voeg de kipblokjes na een minuut of 5 toe en bak rondom bruin en gaar.
  • Als de kip bijna gaar is dan zuurkool toevoegen (uitgelekt en even gespoeld met koud water).
  • Tomaatenpuree samen met de kruidnagels, de laurierblaadjes en de kerriepoeder toevoegen. 10 minuten door laten pruttelen. 
  • Rijst toevoegen en doorhusselen en meteen opdienen od de rijst ernaast serveren.

Eet smakelijk!