Tarte tartin van knolselderij en prei met worst en frisse salade
Een omgekeerde taart van seizoensgroenten met een subtiele smaak van karamel. Samen met de worst en een frisse salade heb je een heerlijk gerecht met een twist.
Knolselderij, tijm en prei van biodynamische boerderij De Horsterhof in Duiven. Braadworst van boerderij Dykhoeve uit Herwen.
4 st | Takje(s) Tijm | |
6 plakjes | Bladerdeeg | |
2 st | Prei | |
400 g | Knolselderij | |
4 st | Braadworst | |
300 g | Sla | |
g | Suiker | |
Mosterd | ||
Vinaigrette | ||
Olijfolie | ||
Zout, peper | ||
g | Roomboter |
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien als je diepvriesbladerdeeg gebruikt.
Snijd de prei in stukjes, zorg dat deze nog even goed gewassen en uitgelekt is zodat er geen zand meer tussen kan zitten. Schil en snijd de knolselderij in kleine blokjes.
Verhit een koekenpan en smelt hierin 10 gram boter.
Tip: Als je een ovenbestendige koekenpan hebt, kun je deze straks ook gebruiken voor het bakken van de tarte tatin in de oven. Zo niet, zet dan ook een platte ronde oven- of quicheschaal klaar en vet deze licht in met boter of bakspray.
Voeg de prei en knolselderij toe en bak 5 minuten met een goede snuf zout. Roer op het laatst 2 theelepels mosterd (optioneel) en tijm erdoor en schep over in een kom.
Smelt 40 gram boter in de pan en voeg een flinke eetlepel suiker per twee personen toe. Laat dit kort karameliseren en schep de groenten terug in de pan. Verdeel gelijkmatig over de bodem en bak nog 2 minuten, zet dan het vuur uit. Verdeel de bladerdeeg over de groenten en stop overtollig bladerdeeg (voorzichtig) tussen de groenten en de pan (of ovenschaal als je die gebruikt). Maak met een scherp mesje een paar kleine inkepingen in het bladerdeeg.
Zet de ovenbestendige pan (of quichevorm) in de oven en bak deze circa 25 - 30 minuten tot de bovenkant van het bladerdeeg er goed gaar en mooi bruin uitziet.
Verhit intussen olie in een koekenpan en bak de braadworst in ca 10 min gaar. Maak de salade aan met vinaigrette.
Haal de tarte tatin met prei en knolselderij uit de oven en laat 5 minuten staan. Pak daarna een schaal en plaats die over de pan of quichevorm heen. Draai daarna (met ovenhandschoenen) het bord met de pan in één machtige beweging om. Nu zal je tarte tatin mooi op de schaal liggen.
Strooi er nog wat fijngehakte verse tijm en een snufje zwarte peper over en serveer.
-
Vegetarisch
Puree van knolselderij met paddenstoelen Met verschillende soorten paddenstoelen Bekijk gerecht -
Vlees
Spaghetti met radicchio, blauwe kaas en spekjes Herfstige smaakvolle pasta Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vegan nasi In veel huishoudens favoriet! Bekijk gerecht -
Vis
Gerookte zalmforel met broccolipuree en zoete aardappel frites Broccoli anders Bekijk gerecht -
Vis
Hutspot met gerookte forelfilet Een Hollandse klassieker met een verrassende twist Bekijk gerecht -
Vlees
Kip met abrikozen en rijst Marrokaanse kipstoof Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Frisse andijvie aardappel salade Ook lekker met gerookte forel! Bekijk gerecht -
Vlees
Runderkebab met couscous en yoghurtdip Zelf kebab maken is heel eenvoudig Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Romige mais uit de oven met zoete aardappel puree Mexicaans tintje in de keuken Bekijk gerecht