Tijmballetjes met rode kool en aardappelpuree

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 25 minuten • Categorie: Aardappelen

Rode kool past goed bij dit seizoen. De crux zit 'm in het gebruik van de juiste kruiden en een appeltje. Zo wordt dit gerecht van grootmoeder een echt regionaal eetfestijn.

 

Rode kool, aardappel en appel via De Horsterhof uit Duiven, de biologische boerderij van boer Matthias en boerin Eline. Kruiden worden biologisch ingekocht bij de lokale leverancier. En het gehakt van de houberg uit Lobith.

 

Ingredienten
  1000 g Aardappelen
  1 st Rode kool
  2 st Gehakt
  2 st Appels
  4 st Takje(s) Tijm
  1 st Ui
  2 Laurier
  100 ml Melk
  1 st Eieren
  1 st Beschuit
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 20 min. gaar.
  • Snijd de kool en was 'm goed. Verwarm de rode kool 20 minuten samen met de laurier en een hele ui (Prik eventueel voor de smaak wat kruidnagels in de ui) in een pan met een bodempje water en snufje zout en een eetlepel (basterd)suiker. Voeg de laatste 5 minuten een in stukjes gesneden appeltje toe. 
  • Doe ondertussen het gehakt, ei, het beschuitje (of paneermeel) en de tijm in een kom en voeg peper en zout naar smaak toe. Kneed door en draai er met vochtige handen 12 balletjes van. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak ze in 10 min. goudbruin en gaar.
  • Verwarm de melk in een steelpan. Giet de aardappelen af en stamp ze met de hete melk en rest van de boter met de pureestamper tot puree. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de gehaktballetjes, puree en rodekool over de borden.

Eet smakelijk!