Pasta met Toscaanse palmkool en opgebakken spekjes

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 20 minuten • Categorie: Pasta

De bron voor dit recept is een artikel van Herman den Blijker over vergeten groenten uit het Algemeen Dagblad. Palmkool is familie van de boerenkool en wordt gezien als 'superfood' en 'vergeten groente'. Nu ja, volgens mij is het gewoon gezond (o.a. bomvol vitamine C !) en lekker. Er is volop palmkool dus we grijpen onze kans en maken van deze 'wintergroente' een Toscaans gerecht. 

 

De palmkool, ui en knoflook komen van De Horsterhof uit Duiven en de spekjes van Pepijn Putman uit de Steenstraat in Arnhem. Ciabatta van Tom van Otterloo en de spaghetti ingekocht via De Nieuwe Band.

 

Ingredienten
  600 g Palmkool
  300 g Pasta
  300 g Spekjes
  2 st Knoflookteen
  2 st Bouillonblokje
  2 st Ui, gesnipperd
  2 st Ciabatta
  Boter
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Was de palmkool en snijdt in stukken van 3 - 5 centimeter. Snipper de ui en de knoflook.
  • Maak de bouillon met 500 ml. kokend water en het bouillonblokje per 2 personen. 
  • Bereid de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Bak spek, fijngesneden ui en knoflook in een klein beetje olie en voeg halverwege een klont boter toe.
  • Doe ook een klont boter in een andere pan en doe de stukken palmkool erbij. Bak al omscheppend gedurende 3 minuten. Voeg wat groentebouillon toe en blancheer de kool zeker een kwartier. Proef of je hem al zacht genoeg vindt, blancheer anders nog even verder evt. onder toevoeging van wat extra bouillon. Voeg - als het vocht bijna weg en de kool zacht is - als laatste het uitgebakken spek met ui en knoflook toe, roer en verwarm goed door en breng op smaak met wat zout en peper.
  • Serveer de kool met de pasta en een stuk chiabatta ernaast. Eet smakelijk!