Vegetarische boerenkool met speciale puree

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

Vegetarische boerenkool met een twist van Henja Schneider uit de Trouw. Boerenkool; in Amerika uitgeroepen tot 'superfood' en daardoor daar schijnbaar niet aan te slepen en in prijs omhoog geschoten. Hier weten we al eeuwen dat boerenkool gezond én lekker is en het is nu natuurlijk ruimschoots voorhanden. Inmiddels hebben we ook nachtvorst gehad en is de boerenkool heerlijk op smaak: ter bescherming tegen de vorst maakt de kool zelf glucose aan waardoor hij een lekker zoetje krijgt..  

 

Boerenkool via biologisch tuinbouwbedrijf De Haolderkamp uit Didam. Het uitje, en de knoflook via de Horsterhof en de aardappelen van Landgoed Huis Zevenaar. De olijven kopen we in en kastanjechampignons zijn van biologische kwekerij Middelwaard uit Loo bij Westervoort. 

Ingredienten
  1000 g Boerenkool
  1000 g Aardappelen
  200 g Kastanjechampignons
  2 st Ui
  2 st Knoflookteen
  100 g Groene olijven
  200 ml Melk
  Zout, peper
  Olijfolie
  100 g Boter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Was de boerenkoolbladeren en snijd ze zo fijn mogelijk; verwijder de grofste steeldelen. Snipper de groene olijven zo fijn mogelijk. Snipper het uitje. Snijd de champignons in plakjes.
  • Schil de aardappelen en kook in water met een beetje zout in ± 20 minuten gaar.
  • Fruit de uitjes in olijfolie in een normale pan op halfhoog vuur tot ze glazig zijn en lichtbruin kleuren. Voeg een extra klontje boter toe en dan de gesneden boerenkool. Roer niet en doe de deksel op de pan. Laat op zacht vuur slinken en zacht worden. Roer uiteindelijk alles door elkaar.
  • Verhit in een pannetje ruim olijfolie en bak de champignons met een beetje knoflook bruin.
  • Verwarm de melk in een steelpannetje met een flinke klont boter en de olijvenprut. 
  • Stamp de aardappelen fijn (of haal ze door de pureeknijper) en vermeneng ondertussen met het melk/olijfmengsel tot een mooie smeuige groene puree ontstaat. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Serveer puree, boerenkool en padestoelen naast elkaar.

Eet smakelijk!