Verse Gelderse forel met bloemkool en aardappeltjes uit de oven

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 35 minuten • Categorie: Aardappelen

Ik reis voor jullie graag weer af naar Emst om van die heerlijke verse forellen te halen. Deze keer heb ik me laten inspireren door Jamie Oliver: Forel uit de oven met een pittig sausje. De combinatie walnoten en romige crème fraîche is te gek bij forel.

 

De forellen zijn vers uit de kweekvijver van 't Smallert in Emst gevist. Aardappelen en bloemkool van de Horsterhof uit Duiven en de crème fraîche, walnoten en citroenen zijn ingekocht via  De Odin.

Ingredienten
  4 st Forel
  1 st Bloemkool
  1000 g Aardappelen
  200 ml Creme fraiche
  100 g Walnoten
  1 st Citroen
  8 st Takje(s) Tijm
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Schil de aardappelen en snijd in dunne plakjes. Dep de plakjes aardappel droog met keukenpapier en hussel ze door wat olijfolie, zodat ze een vettig laagje krijgen. Bestrooi ze met zout en peper en leg ze in een enkele laag in een grote braadslee.
  • Zet de braadslee laag in de oven en rooster de plakjes aardappel ongeveer 15 min. tot ze krokant en goudbruin zijn.
  • Dep intussen de forel droog en snijd de vissen met een scherp mes aan beide kanten enige malen diagonaal in, hierdoor dringen de hitte en de smaak van de kruiden beter in de vis door.
  • Wrijf de forellen in met olijfolie en zout en peper. Voor extra smaak vul je de vissen met tijm en een paar schijfjes citroen (bijgeleverd maar houd wat achter voor de saus). 
  • Leg ze in een ovenschaal en bak ze in ongeveer 12 min. boven in de oven krokant en goudbruin. 
  • Snijd de bloemkool in roosjes en kook in licht gezouten water in ± 10 minuten beetgaar. Breng evt. op smaak met nootmuskaat. 
  • Maak intussen de saus. Breek de walnoten in stukjes. Meng in een kom de crème fraîche en de walnoten en breng de saus goed op smaak met zout en peper. Roer er nog wat citroensap naar smaak door.
  • Serveer de aardappelen, forel en saus naast elkaar op een bord.