Warme bietensalade met ingelegde haring

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Salade

Een klassieker in de keuken; oerhollandse ingrediënten en helemaal van dit seizoen. En zo'n lekkere combinatie: om zo warm uit de oven te eten maar ook heel goed lauw-warm of koud te eten. Makkkelijk als iedereen op een ander tijdstip eet.

 

Bietjes, prei, aardappelen en uien van biodynamissche boerderij De Horsterhof uit Duiven, appels van bio-fruitteler 't Gelders Eiland uit Lobith. Haring in een potje via De Visbroertjes op de Steenstraat. Vers frans stokbrood van bakkerij Tom van Otterloo, ook op de Steenstraat.

Ingredienten
  1000 g Aardappelen
  400 g Rode bietjes
  4 st Prei
  4 st Rode ui
  4 st Appels
  1 st Frans desem stokbrood
  2 st Zure haring in pot (200g)
  Mosterd
  Balsamico azijn
  st Peper en zout
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de bietjes en snijd in blokjes van 1 - 2 cm.
  • Schil de aardappelen en snijd in blokjes of partjes van 2 - 3 cm.
  • Was de prei en snijd in ringen van ± 1/2 cm
  • Pel de rode uien, halveer en snijd in halve ringen.
  • Schep de blokjes biet, aardappel, ui- en preiringen door elkaar en spreid uit op een ovenplaat of (grote)ovenschaal. Bestrooi met wat zout en besprenkel met (extra vierge) olijfolie. Zet gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Schil de appels en snijd in blokjes/partjes.
  • Voeg na 15 minuten de appelpartjes toe en schep alles goed om. Zet terug in de oven voor de resterende 10 minuten.
  • Voeg de laatste 5 minuten evt. het stokbrood toe.
  • Klop 1/2 eetlepel mosterd en 3 eetlepels (balsamico of rode wijn) azijn per persoon door elkaar in een beker of glas.
  • Laat de zure haring uitlekken en snijd in stukjes.
  • Haal het groenten-aardappelmengsel uit de oven (prik even, de aardappelen zijn zacht, de bietjes hebben nog wat 'bite') en meng het azijnmengsel erdoor. Verdeel de haring erover.
  • Serveer met het stokbrood ernaast.

Eet smakelijk!