Winters stoofpotje met selderij en pompoen

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 40 minuten • Categorie: Aardappelen

Een lekker warm winters gerecht met mooie wintergroenten vrij naar een recept uit de Dunne Vegetariër. Dit recept bewijst maar weer eens dat ook gerechten zonder vlees zeer smaakvol en volledig kunnen zijn!

 

Winterse groenten uit de kelders van regioboeren, alles bio uiteraard: pompoen van De Nieuwe Ronde uit Wageningen, winterpeen, prei en knolselderij van De Horsterhof uit Duiven, kastanjechampignons van De Middelwaard uit Loo, aardappelen via 't Gelders Eiland in Lobith. Vega-bouillonblokje en amandelschilfers ingekocht via biologische groothandel De Nieuwe Band en kaas van Auroa uit Ven-Zelderheide (Nijmegen). 

Ingredienten
  800 g Aardappelen
  400 g Kastanjechampignons
  1 st Pompoen
  4 st Winterpeen
  1 st Knolselderij
  2 st Prei
  2 st Bouillonblokje
  4 g Kaas, geraspt
  40 g Walnoten
  Kerriepoeder
  Olijfolie
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 gr C. (of gebruik straks de grill).
  • Schil de aardappelen, snijd ze eventueel in stukken, en kook ze in 20 minuten gaar in ruim water met een snufje zout.
  • Was de prei en snijd in ringen van een centimeter. Bortstel de champignons schoon en snijd in vieren. 
  • Schil de wortel en knolselderij en snijd in hapklare blokjes, was de pompoen (schil niet!),snij in grove stukken, verwijder het vruchtvlees met een lepel en snijd ook in blokjes.
  • Verwarm een eetlepel olijfolie per persoon in een (wok- of hapjes-)pan en fruit hierin de prei-ringen en de wortelblokjes met een flinke eetlepel kerriepoeder per persoon. Bak gedurende twee minuten al omroerend en voeg dan de knolselderij en de pompoen toe. Bak ± 3 minuten mee op halfhoog vuur en voeg als laatste de champignons toe en bak mee gedurende een minuut. 
  • Maak de bouillon met heet water en bouillonblokjes (500ml + één blokje voor twee personen). Voeg toe aan de stoof, breng aan de kook, draai het vuur zacht en laat het (onder een deksel) gedurende 20 minuten gaar stoven. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Meng de walnoten met de geraspte kaas.
  • Strooi er na het stoven een eetlepel bloem per persoon over, meng alles en laat nog twee minuten stoven. 
  • Gooi de hele mik over in een ovenschaal, strooi het kaas-amandelmengsel over de schotel en zet nog een paar minuten in de oven of onder de grill zodat zich een krokant laagje vormt.
  • Serveer met de aardappelen.

Eet smakelijk!