Winterse salade met zoete aardappel en veldsla
Soms hebben de collega's van de AH wel eens goede ideeen: zoals met dit recept. De ingrediënten maken het gerecht dus wij voeren hem uit met regionale ingrediënten (ja, ook de zoete aardappel komt inmiddels in NL voor) en met een eigen twist. Lekker met de frisse veldsla, het zoet van de aardappel, zout van het spek en het zuur van de zilveruitjes! P.s. Voor de vegetariers is het natuurlijk eenvoudig het spek weg te laten; ik zou hem vervangen voor bijv gedroogde tomaatjes of vega- spekjes.
Zoete aardappelen van De Horsterhof uit Duiven net als de veldsla die in de winter in de onverwarmde kas groeit. Het spek komt van boerderij Dykhove uit Herwen en het stokbrood wordt door bakkerij Tom van Otterloo gebakken. De Pecanoten en uitjes kopen we in, de geraspte kaas van De Kaastobbe uit Duiven.
1000 g | Zoete aardappelen | |
400 g | Zilveruitjes | |
100 g | Spekjes | |
200 g | Veldsla | |
80 | Pecanoten | |
1 st | Kaas, geraspt, 100g | |
2 st | Stokbrood | |
Balsamico azijn | ||
st | Peper en zout | |
Appelstroop |
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd met schil in stukken van 2 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Bak in het midden van de oven in ca. 25 min. gaar.
- Was de veldsla grondig en laat uitlekken.
- Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak het spek op middelhoog vuur in 5 min. krokant. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Laat ondertussen de zilveruitjes uitlekken en doe in een steelpan. Voeg één a twee lepels balsamicoazijn en één a twee lepels appelstroop toe en breng aan de kook. Laat al roerend 1 min. zachtjes koken.
- Meng de veldsla met de uit de oven gehaalde stukken zoete aardappel, spek, balsamico-uitjes, kaas en pecannoten en verdeel over een grote schaal. Maak af met evt. wat zout en peper en olijfolie.
- Serveer met het stokbrood ernaast. (Stop hem evt de laatste 5 minuten bij de zoete aardappel in de oven voor een lekker knapperig korstje! Tip: bovenkant van het stokbrood even nat maken met een handje water voor een extra knapperig resultaat).
Eet smakelijk!
-
VegetarischAndijviestamp met paprika, tomaat en kaas Frisse vega stamp Bekijk gerecht
-
VeganZoete aardappelsoep Romige voedzame soep Bekijk gerecht
-
VleesSperziebonen met pikante tomatengehaktsaus en rijst Kruidig, snel en gezond weekgerecht Bekijk gerecht
-
VeganBladmosterd en geroosterde kikkererwten met zoete aardappel stamp Low carb! Bekijk gerecht
-
VleesPaksoi stamppot met gehaktballetjes Hollandse stamp met Oosterse twist Bekijk gerecht
-
VisAspergesoep met zalmforel Romige soep van het witte goud Bekijk gerecht
-
VeganGevulde koolrabi met noten en boekweit Bekijk gerecht
-
VegetarischAsperges à la flamande Op Vlaamse wijze met eieren, boter en peterselie. Bekijk gerecht
-
VegetarischMoederdag ontbijt Bereid met liefde! Bekijk gerecht