Winterse salade met zoete aardappel en veldsla

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Salade

Soms hebben de collega's van de AH wel eens goede ideeen: zoals met dit recept. De ingrediënten maken het gerecht dus wij voeren hem uit met regionale ingrediënten (ja, ook de zoete aardappel komt inmiddels in NL voor) en met een eigen twist. Lekker met de frisse veldsla, het zoet van de aardappel, zout van het spek en het zuur van de zilveruitjes! P.s. Voor de vegetariers is het natuurlijk eenvoudig het spek weg te laten; ik zou hem vervangen voor bijv gedroogde tomaatjes of vega- spekjes.

 

Zoete aardappelen van De Horsterhof uit Duiven net als de veldsla die in de winter in de onverwarmde kas groeit. Het spek komt van boerderij Dykhove uit Herwen en het stokbrood wordt door bakkerij Tom van Otterloo gebakken. De Pecanoten en uitjes kopen we in, de geraspte kaas van De Kaastobbe uit Duiven.

Ingredienten
  1000 g Zoete aardappelen
  400 g Zilveruitjes
  100 g Spekjes
  200 g Veldsla
  80 Pecanoten
  1 st Kaas, geraspt, 100g
  2 st Stokbrood
  Balsamico azijn
  st Peper en zout
  Appelstroop
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd met schil in stukken van 2 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Bak in het midden van de oven in ca. 25 min. gaar.
  • Was de veldsla grondig en laat uitlekken.
  • Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak het spek op middelhoog vuur in 5 min. krokant. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Laat ondertussen de zilveruitjes uitlekken en doe in een steelpan. Voeg één a twee lepels balsamicoazijn en één a twee lepels appelstroop toe en breng aan de kook. Laat al roerend 1 min. zachtjes koken.
  • Meng de veldsla met de uit de oven gehaalde stukken zoete aardappel, spek, balsamico-uitjes, kaas en pecannoten en verdeel over een grote schaal. Maak af met  evt. wat zout en peper en olijfolie.
  • Serveer met het stokbrood ernaast. (Stop hem evt de laatste 5 minuten bij de zoete aardappel in de oven voor een lekker knapperig korstje! Tip: bovenkant van het stokbrood even nat maken met een handje water voor een extra knapperig resultaat).

Eet smakelijk!