Winterse salade met zoete aardappel en veldsla
Soms hebben de collega's van de AH wel eens goede ideeen: zoals met dit recept. De ingrediënten maken het gerecht dus wij voeren hem uit met regionale ingrediënten (ja, ook de zoete aardappel komt inmiddels in NL voor) en met een eigen twist. Lekker met de frisse veldsla, het zoet van de aardappel, zout van het spek en het zuur van de zilveruitjes! P.s. Voor de vegetariers is het natuurlijk eenvoudig het spek weg te laten; ik zou hem vervangen voor bijv gedroogde tomaatjes of vega- spekjes.
Zoete aardappelen van De Horsterhof uit Duiven net als de veldsla die in de winter in de onverwarmde kas groeit. Het spek komt van boerderij Dykhove uit Herwen en het stokbrood wordt door bakkerij Tom van Otterloo gebakken. De Pecanoten en uitjes kopen we in, de geraspte kaas van De Kaastobbe uit Duiven.
1000 g | Zoete aardappelen | |
400 g | Zilveruitjes | |
100 g | Spekjes | |
200 g | Veldsla | |
80 | Pecanoten | |
1 st | Kaas, geraspt, 100g | |
2 st | Stokbrood | |
Balsamico azijn | ||
st | Peper en zout | |
Appelstroop |
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd met schil in stukken van 2 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Bak in het midden van de oven in ca. 25 min. gaar.
- Was de veldsla grondig en laat uitlekken.
- Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak het spek op middelhoog vuur in 5 min. krokant. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Laat ondertussen de zilveruitjes uitlekken en doe in een steelpan. Voeg één a twee lepels balsamicoazijn en één a twee lepels appelstroop toe en breng aan de kook. Laat al roerend 1 min. zachtjes koken.
- Meng de veldsla met de uit de oven gehaalde stukken zoete aardappel, spek, balsamico-uitjes, kaas en pecannoten en verdeel over een grote schaal. Maak af met evt. wat zout en peper en olijfolie.
- Serveer met het stokbrood ernaast. (Stop hem evt de laatste 5 minuten bij de zoete aardappel in de oven voor een lekker knapperig korstje! Tip: bovenkant van het stokbrood even nat maken met een handje water voor een extra knapperig resultaat).
Eet smakelijk!
-
Vegetarisch
Pasta met zelfgemaakte pesto en Witte van Köning Met zelfgemaakte pesto en een bijzondere kaas Bekijk gerecht -
Vlees
Broodje hotdog met zuurkool en groentefrites Een klassieker, maar wel lokaal Bekijk gerecht -
Vis
Couscous met zalmforel en veldsla Lekker en snel voor doordeweeks Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Boekweit risotto met krokante aardpeer en hazelnoten Risotto van boekweit met heerlijke aardperen van het seizoen! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Rijst met paprika, bonen en feta Heerlijke rijst ovenschotel van Jamie Oliver! Bekijk gerecht -
Vlees
Broodje hamburger met tzatziki, feta en zoete aardappelfrites Broodje hamburger met een Griekse twist Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Quinoa salade met appel en knolselderij Pittige salade naar het recept van Ottolenghi Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Curry van aardappel, wortel en rode linzen Voedzaam en vega(n)! Bekijk gerecht -
Vis
Pompoen- palmkool soep met kikkererwten, forelfilet en pesto van palmkool Bijzondere en gezonde maaltijdsoep. Bekijk gerecht