Winterse salade met zoete aardappel en veldsla
Soms hebben de collega's van de AH wel eens goede ideeen: zoals met dit recept. De ingrediënten maken het gerecht dus wij voeren hem uit met regionale ingrediënten (ja, ook de zoete aardappel komt inmiddels in NL voor) en met een eigen twist. Lekker met de frisse veldsla, het zoet van de aardappel, zout van het spek en het zuur van de zilveruitjes! P.s. Voor de vegetariers is het natuurlijk eenvoudig het spek weg te laten; ik zou hem vervangen voor bijv gedroogde tomaatjes of vega- spekjes.
Zoete aardappelen van De Horsterhof uit Duiven net als de veldsla die in de winter in de onverwarmde kas groeit. Het spek komt van boerderij Dykhove uit Herwen en het stokbrood wordt door bakkerij Tom van Otterloo gebakken. De Pecanoten en uitjes kopen we in, de geraspte kaas van De Kaastobbe uit Duiven.
1000 g | Zoete aardappelen | |
400 g | Zilveruitjes | |
100 g | Spekjes | |
200 g | Veldsla | |
80 | Pecanoten | |
1 st | Kaas, geraspt, 100g | |
2 st | Stokbrood | |
Balsamico azijn | ||
st | Peper en zout | |
Appelstroop |
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd met schil in stukken van 2 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Bak in het midden van de oven in ca. 25 min. gaar.
- Was de veldsla grondig en laat uitlekken.
- Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak het spek op middelhoog vuur in 5 min. krokant. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Laat ondertussen de zilveruitjes uitlekken en doe in een steelpan. Voeg één a twee lepels balsamicoazijn en één a twee lepels appelstroop toe en breng aan de kook. Laat al roerend 1 min. zachtjes koken.
- Meng de veldsla met de uit de oven gehaalde stukken zoete aardappel, spek, balsamico-uitjes, kaas en pecannoten en verdeel over een grote schaal. Maak af met evt. wat zout en peper en olijfolie.
- Serveer met het stokbrood ernaast. (Stop hem evt de laatste 5 minuten bij de zoete aardappel in de oven voor een lekker knapperig korstje! Tip: bovenkant van het stokbrood even nat maken met een handje water voor een extra knapperig resultaat).
Eet smakelijk!
-
Vegetarisch
Hét PUURland Kerstmenu 2023 (vega) Kerst dit jaar helemaal lokaal! Bekijk gerecht -
Vlees
Hét PUURland Kerstmenu 2023 Kerst dit jaar helemaal lokaal! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Rode Bieten tartaar met quinoa (voorgerecht) Een heerlijk kerst voorgerecht met als basis zachte rode bietjes Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Luxe Pompoensoep (tussengerecht) Heerlijke verwarmende pompoensoep met een luxe twist! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood saus (hoofdgerecht vega) Lekker en creatief vegetarisch! Bekijk gerecht -
Vlees
Gepofte knolselderij met stoofvlees van De Houberg (hoofdgerecht vlees) Lekker en creatief! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Appelcrumble met hangop (dessert) Echt Hollands toetje! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bijgerechten kerst Smaakvolle bijgerechten voor het kerstdiner! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Geroosterde Groenten Traybake met Feta en Kruiden Laat de oven het werk doen Bekijk gerecht