Winterse salade met zoete aardappel en veldsla
Soms hebben de collega's van de AH wel eens goede ideeen: zoals met dit recept. De ingrediënten maken het gerecht dus wij voeren hem uit met regionale ingrediënten (ja, ook de zoete aardappel komt inmiddels in NL voor) en met een eigen twist. Lekker met de frisse veldsla, het zoet van de aardappel, zout van het spek en het zuur van de zilveruitjes! P.s. Voor de vegetariers is het natuurlijk eenvoudig het spek weg te laten; ik zou hem vervangen voor bijv gedroogde tomaatjes of vega- spekjes.
Zoete aardappelen van De Horsterhof uit Duiven net als de veldsla die in de winter in de onverwarmde kas groeit. Het spek komt van boerderij Dykhove uit Herwen en het stokbrood wordt door bakkerij Tom van Otterloo gebakken. De Pecanoten en uitjes kopen we in, de geraspte kaas van De Kaastobbe uit Duiven.
1000 g | Zoete aardappelen | |
400 g | Zilveruitjes | |
100 g | Spekjes | |
200 g | Veldsla | |
80 | Pecanoten | |
1 st | Kaas, geraspt, 100g | |
2 st | Stokbrood | |
Balsamico azijn | ||
st | Peper en zout | |
Appelstroop |
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd met schil in stukken van 2 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Bak in het midden van de oven in ca. 25 min. gaar.
- Was de veldsla grondig en laat uitlekken.
- Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak het spek op middelhoog vuur in 5 min. krokant. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Laat ondertussen de zilveruitjes uitlekken en doe in een steelpan. Voeg één a twee lepels balsamicoazijn en één a twee lepels appelstroop toe en breng aan de kook. Laat al roerend 1 min. zachtjes koken.
- Meng de veldsla met de uit de oven gehaalde stukken zoete aardappel, spek, balsamico-uitjes, kaas en pecannoten en verdeel over een grote schaal. Maak af met evt. wat zout en peper en olijfolie.
- Serveer met het stokbrood ernaast. (Stop hem evt de laatste 5 minuten bij de zoete aardappel in de oven voor een lekker knapperig korstje! Tip: bovenkant van het stokbrood even nat maken met een handje water voor een extra knapperig resultaat).
Eet smakelijk!
-
Vegetarisch
Pasta radijsjes pesto Met pesto van radijsgroen! Bekijk gerecht -
Vlees
Traybake met venkel en bbq worst Voorjaarsgerecht ui de oven Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bonen burrito met tomaat en gemarineerde rode ui Vegan Mexicaanse wraps Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Bloemkoolsteak met zoete puree Vegan steak! Bekijk gerecht -
Vlees
Spitskool op zijn Italiaans met pasta Spitskool door de pasta! Bekijk gerecht -
Vis
Salade van witte asperges met zalm en aardappelen Lentesalade! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gevulde paprika's met olijf, couscous en gedroogde tomaten Top-ingredienten! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vega-stamp met raapstelen, walnoten, gedroogde tomaten en oesterzwammen Vega-twist! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Moederdag ontbijt Bereid met liefde! Bekijk gerecht